ГоловнаПолітика

Стало відомо, де навчаються діти VIP-політиків

Більшість чиновників готові платити солідні гроші, лише б їхні діти уникли вітчизняної системи освіти

Стало відомо, де навчаються діти VIP-політиків

Українська еліта відправляє дітей вчитися в дорогі навчальні заклади Великобританії і Швейцарії.

Так вищі чиновники і бізнесмени рятують спадкоємців від спокус і отримують назад зі знаннями, а не купленим дипломом, пише Кореспондент.

Водночас українськими політиками та вищими чиновниками рухає не бажання перетворити країну, а прагнення вберегти своїх дітей від долі золотої молоді і надія отримати фахівця з реальними знаннями, готового підмінити батьків в управлінні сімейним бізнесом.

"Дитина (при навчанні в кращих європейських вузах) зростає самостійною, освіченою і відповідальною людиною", - заявив виданню віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, який відправив свою доньку Ганну після десятого класу вчитися до Великобританії.

Серед українських представників влади та бізнес-еліти вже склалися власні освітні переваги. В якості школи-пансіону вони, як правило, вибирають швейцарську Le Rosey, вартість року навчання в якій стартує з $70 тисяч. Також здобувати вищу освіту відправляють найчастіше в британський Лондонський міський університет (City University London, CUL), де річна вартість навчання сягає $60 тисяч.

Варто зазначити, що ще років п'ять-сім тому кращого місця для здобуття вищої освіти для своїх дітей, ніж Київський інститут міжнародних відносин, столична еліта не знала. У КІМВ навчалися діти різних людей: син Михайла Поживанова, екс-голови Держкомрезерву, старша дочка екс-депутата Олександра Волкова, дочки колишнього прем'єра Анатолія Кінаха, регіоналки Ірини Горіної та нардепа від ПР Таріела Васадзе.

Зараз більшість політиків готові платити великі гроші, аби їхні діти уникли вітчизняної системи освіти і навчалися далеко від України. Як зазначає журнал, все починається з приватних шкіл-пансіонів - симбіозів навчального закладу та елітного місця постійного проживання, після закінчення яких шанси вступити в найпрестижніші європейські вузи зростають у рази. Сьогодні в пансіонах Англії навчаються діти глави МНС Віктора Балоги, молодший син першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського і діти регіонала Владислава Лук'янова.

Але найпрестижнішою серед таких закладів вважається швейцарська Le Rosey, заснована 1880 року, а не британські школи. Рік навчання тут коштує $80-100 тисяч, і ці витрати не виглядають завищеними, якщо знати, що уроки в школі проходять в середньовічному замку. Восени і навесні учні живуть в Роллі, місті, розташованому на березі Женевського озера, а на зиму переїжджають в невелике містечко Гштаад для занять зимовими видами спорту. Навчання здійснюється англійською та французькою мовами.

За даними видання, в Le Rosey здобував освіту Дамір Ахметов, син Ріната Ахметова, а також сини секретаря Радбезу Андрія Клюєва і Нестора Шуфрича. Водночас першими серед еліти пострадянських держав ще на початку 1990-х Le Rosey відкрили діти російських олігархів. І завдяки їм швейцарський пансіон встановив квоту - 10% - для учнів однієї національності.

Видання пише, що вищу освіту діти української еліти, як правило, отримують в одному місці - в CUL. Цей вуз за версією рейтингу вузів The World University Rankings входить в п'ятірку кращих навчальних закладів світу. Зокрема, тут навчалися донька Юлії Тимошенко Євгенія, дочка українського мільярдера Віктора Пінчука Марія, дочка Сергія Тігіпка Ганна, а також син міністра економіки Петра Порошенка Олексій. У цьому вузі вчилися Дамір Ахметов і син депутата Богдана Губського Віталій, зараз там вчаться сини Хорошковського і депутата Едуарда Прутніка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram