ГоловнаПолітика

Чорновіл: законопроект урівнює в правах гомосексуалістів і гетеросексуалів

Депутат здивований, чому Україна не реагує на серйозніші зауваження Європи, такі як ув'язнення Тимошенко і Луценка.

Чорновіл: законопроект урівнює в правах гомосексуалістів і гетеросексуалів
Фото: Макс Левин

Заборона пропаганди гомосексуалізму не дискримінує людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, а зрівнює їх у правах із гетеросексуалами.

Таку думку в ексклюзивному коментарі LB.ua висловив один з авторів законопроекту, народний депутат Тарас Чорновіл.

"Якщо пригадати випадок, коли кілька років тому біля Верховної Ради хлопець і дівчина інсценували статевий акт, то хлопця посадили (дівчина був неповнолітньою). Чому тоді це не слід вважати дискримінацією, а заборону проводити гей-паради, на яких не тільки інсценують статеві акти, а й демонстративно здійснюють їх на публіці, можна називати дискримінацією? Тим паче, цей законопроект не вводить кримінальну відповідальність, не забороняє згадувати про гомосексуалістів. Я вважаю цей закон абсолютно адекватним", - пояснив свою позицію депутат.

Ми вважаємо, що за такою ініціативою стоїть специфічне ставлення наших депутатів до сексуальних меншин.

— Олег Волошин, директор департаменту МЗС України з питань інформаційної політики

Різницю між пропагандою і згадкою Чорновіл пояснив на прикладі із цигарками.

"Згідно із законодавством, пропаганда - це прямі заклики, прямі пропозиції. Це як пропаганда тютюну - її заборона ще не означає, що потрібно зняти з прокату всі фільми, в яких демонтуються сигарети. Якщо в "17 миттєвостях весни" Штірліц курить - це ще не означає, що картину треба заборонити показувати", - вважає він.

Окрім того, автор законопроекту запропонував розглянути гомосексуалізм із двох позицій - як розпусту і як хворобу.

"Гомосексуалізм - це розпуста. Вони належать до вузького кола мажорів. Я не чув, щоб слюсарі, будівельники чи бомжі були гомосексуалістами. Це публіка, яка вже зажерлася до краю. Якщо ми розцінили гомосексуалізм як розпусту, то хіба можемо його відкрито пропагувати? Якщо ж ми сприймемо логіку людей, які захищають гомосексуалістів, якщо візьмемо, що це наслідок генетичних змін, тоді це хвороба. Але таких людей з генетичними змінами лише кілька в Україні", - зазначив політик.

"Тоді ми не повинні допустити дискримінації - звільнення з роботи, якщо людина не нав'язує нікому своєї позиції або не проявляє таких дій, які інкримінуються як педофілія, також прийом на роботу. Якщо людина захоче лікуватися, то держава повинна їй це забезпечити. Наші закони не вимагають лікування гомосексуалістів. Але якщо уявити тепер, що ми дозволяємо пропаганду хвороби. Уявіть, що люди вийдуть на Майдан з плакатами на кшталт "Сифіліс - це круто!", із цим можна порівняти і гей-паради", - вважає Чорновіл.

Водночас він зазначив, що суспільство "чомусь схвилювала реакція Європи з приводу цієї теми", а до більш серйозних проблем українці ставляться не так зацікавлено.

"Європа негативно відреагувала на заборону пропаганди гомосексуалізму. Але варто зазначити, що наша країна не реагує на серйозніші зауваження Європи, ніж це, - ми не виконуємо вимог щодо ув'язнених Тимошенко і Луценка, щодо продажності судів, корупції", - резюмував депутат.

Нагадаємо, 2 жовтня парламент ухвалив у першому читанні проект закону, яким заборонено пропаганду гомосексуалізму.

Законопроект №8711 у першому читанні підтримали 289 депутатів за мінімально необхідних 226.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає від парламенту не приймати у другому читанні законопроект про заборону пропаганди гомосексуалізму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram