ГоловнаПолітика

Серед затриманих у США "шпигунів" українців не виявилось

Один з восьми заарештованих - уродженець УРСР, але громадянином України він не є.

Серед затриманих у США "шпигунів" українців не виявилось
Александр Дикусаров

Міністерство закордонних справ України повідомило, що громадян України серед затриманих у США за підозрою в незаконному вивезенні високотехнологічних мікроелектронних пристроїв у Росію немає.

Про це повідомив прес-секретар МЗС Олександр Дикусаров.

"За інформацією посольства України в США, затримані є вихідцями з республік колишнього СРСР. Серед них є уродженець УРСР (Української Радянської Соціалістичної Республіки), однак він не є громадянином України", - сказав Дикусаров.

Він підтвердив, що у затриманого вихідця з УРСР, крім американських документів, немає жодних інших, що засвідчують його особу або громадянство.

Нагадаємо, про затримання в Х'юстоні восьми осіб, підозрюваних у незаконному експорті мікроелектроніки, стало відомо 2 жовтня. Спочатку затримані називалися в ЗМІ "російськими шпигунами", однак згодом їх зв'язок з російською розвідкою було офіційно спростовано МЗС РФ.

Пізніше повідомляли, що серед заарештованих лише четверо мають російське громадянство, а решта є громадянами Азербайджану, України та Казахстану.

За версією обвинувачення, затримані незаконно експортували зі Сполучених Штатів до Росії мікроелектронні деталі, які можуть бути використані у військовій промисловості, у зв'язку з чим їх вивезення з США дозволено тільки за наявності спеціальної ліцензії.

Федеральне бюро розслідувань повідомляло, що загалом у справі проходять 11 підозрюваних, однак троє з них не були затримані, тому що зараз вони перебувають на території Росії. Незаконне вивезення мікроелектроніки із США, за даними ФБР, здійснювалося з 2008 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram