ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

У ПАРЄ зажадали відставки головного спостерігача за виборами в Україні

Приводом для цього стало скандальне інтерв'ю Андреаса Гросса.

У ПАРЄ зажадали відставки головного спостерігача за виборами в Україні
Андреас Гросс
Фото: EPA/UPG

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи в п'ятницю вирішить, чи відправляти у відставку голову спостережної місії ПАРЄ на парламентських виборах в Україні Андреаса Гросса.

Приводом для цього стало інтерв'ю, в якому той не виключив нової революції в Україні, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Із заявою про необхідність відставки Гросса (Швейцарія) вчора виступив його колега Роджер Гейл (Великобританія). Він звинуватив пана Гросса в упередженості і неприйнятній поведінці.

"Керівник місії в Україні сформував свою думку заздалегідь, ще до того, як у країні пройшли вибори. Фактично він закликав українців до нової революції. Я сподіваюся, що бюро завтра (в п'ятницю) відреагує на це і замінить голову делегації", - зажадав британський депутат, виступаючи на слуханнях стосовно правил поведінки членів ПАРЄ.

Різка заява Роджера Гейла пов'язана з інтерв'ю Андреаса Гросса, опублікованим минулого тижня в журналі "Український тиждень". У ньому голова місії ПАРЄ заявив, що ситуація з демократією в Україні за низкою показників гірша, ніж у Росії, висловив "песимізм з приводу того, що відбувається в Україні", і припустив, що українці знову зроблять революцію "років через 25".

Депутат Гейл - не перший політик, який публічно висловив невдоволення висловлюваннями свого колеги. "Сподіваюся, пан Гросс пояснить свої слова. Вони суттєво відрізняються від узгодженої позиції нашої місії. Ситуація, коли керівник делегації спостерігачів робить такі оцінні судження перед виборами, знижує відповідальність і компетентність місії загалом!" - заявляв у понеділок із трибуни ПАРЄ британець Майк Хенкок. Однак вимога про відставку голови місії вчора прозвучала вперше.

Питання про притягнення Андреаса Гросса до відповідальності порушать на засіданні бюро ПАРЄ, яке відбудеться сьогодні в першій половині дня. Утім, джерела видання вважають, що до відставки не дійде.

"Не думаю, що бюро скасує своє рішення про призначення Гросса. Але йому чітко пояснять: якщо хочеш надалі давати інтерв'ю з такими оцінними судженнями, то спочатку подай у відставку з посади голови місії", - сказав на умовах анонімності один з членів бюро ПАРЄ. Сам Андреас Гросс заявив, що йти з посади не збирається: "Абсолютно ні! Навіщо мені це робити? До того ж один з українських колег тільки-но запевнив мене, що українська делегація не поділяє думку пана Гейла".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram