ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

"УДАР" і "Батьківщина" домовилися про мажоритарних кандидатів

У політсилах наразі не можуть вирішити, кому з кандидатів доведеться покинути передвиборні перегони.

"УДАР" і "Батьківщина" домовилися про мажоритарних кандидатів
Фото: Макс Левин

Партія "УДАР" і Об'єднана опозиція домовилися про підтримку єдиних кандидатів у мажоритарних округах.

Керівництво політичних сил розраховує на "жорстку партійну дисципліну" в питанні зняття з виборів непрохідних кандидатів, посилаючись на власні джерела, повідомляє газета ”Коммерсантъ Украина”.

Учора газеті стало відомо, що домовленості про висунення спільних кандидатів досягнуто і лідери політичних сил готуються оголосити про це на початку наступного тижня.

Партія "УДАР" і Об'єднана опозиція "Батьківщина" ще в січні розпочали переговори про спільне висунення кандидатів у мажоритарних округах. Найбільше суперечностей виникло під час обговорення принципу визначення єдиного кандидата: були пропозиції погоджувати кандидатів за квотним принципом, ґрунтуючись на рейтингах партій, або ж визначати їх у кожному конкретному окрузі, спираючись на дані соціологічних досліджень.

Кандидат від "УДАРу" Валентин Наливайченко каже, що спірних округів, де кандидати від партії "УДАР" і Об'єднаної опозиції претендують на перемогу, залишилося близько 40.

"За допомогою рейтингового голосування й опитувань громадян ми визначимо, хто міг би стати єдиним кандидатом у цих округах", - повідомив Наливайченко, додавши, що в більшості округів прохідних кандидатів уже визначено і їхні кандидатури не викликають заперечень із боку союзників.

Досягнення домовленості підтвердили і в Об'єднаній опозиції. "Я працюю в регіонах і був свідком того, як минулого тижня керівник донецького обласного штабу отримав від центрального штабу рекомендацію визначити шанси проходження наших кандидатів і кандидатів від "УДАР" і внести пропозиції", - повідомив кандидат від опозиції Іван Кириленко. Він уточнив, що критерії відбору прохідних кандидатів визначатимуть керівники штабів на місцях. "Об'єктивно - це довіра виборців, упізнаваність і авторитет", - пояснив Кириленко.

"Утім, якщо керівники партій уже досягли домовленості, то кандидати в народні депутати на місцях наразі не збираються відмовлятися від участі у виборах добровільно", - зазначає видання.

У керівництві партій визнають, що питання зняття кандидатів "дуже складне". "Люди кілька місяців працювали, вкладали ресурси. Однак якщо є спільна мета й ідея, задекларована обома сторонами, вона повинна бути вищою від особистих амбіцій", - вважає Кириленко.

У партії "УДАР" запевнили, що в разі потреби їхні кандидати готові відмовитися від участі у виборах. "У нашій партії доволі жорстка дисципліна. Якщо штаб і Віталій Кличко ухвалять рішення - його будуть виконувати", - пообіцяв Наливайченко.

Нагадаємо, розмови про погодження мажоритарників від "УДАР" і Об'єднаної опозиції тривають уже давно. Ще в липні один з опозиційних лідерів Олександр Турчинов заявляв, що Об'єднана опозиція не оголошувала списку кандидатів для мажоритарних округів, оскільки сподівалася, що вдасться домовиться з партією "УДАР" Віталія Кличка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram