ГоловнаПолітика

Підрахунок голосів виборців запишуть на відео

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до закону про проведення відеоспостереження на виборах.

Підрахунок голосів виборців запишуть на відео
Фото: Макс Левин

На парламентських виборах 28 жовтня 2012 року підрахунок голосів виборців та складання протоколів на виборчих дільницях будуть зафіксовані на відео.

Закон про внесення змін до закону про проведення відеоспостереження під час голосування на виборах ухвалила Верховна Рада позавчора, 2 жовтня. За це рішення проголосували 236 депутатів з 309, що зареєструвалися в залі.

Закон встановлює, що крім спостереження в режимі реального часу, а також створення відеозапису підрахунку голосів в приміщенні для голосування використовується система відеоспостереження, відеозапису. Відповідно до закону, система відеоспостереження не встановлюється в приміщеннях Центральної виборчої комісії, окружних виборчих комісій, у приміщеннях зарубіжних і спеціальних виборчкомів.

У законі зазначається, що в разі технічної неможливості забезпечити трансляцію зображення з якої-небудь дільниці, система відеоспостереження використовується "для створення та зберігання відповідної інформації".

На виборчих дільницях, відповідно до закону, має бути забезпечено початок відеоспостереження одночасно з початком підготовчого засідання перед початком голосування. Відеоспостереження припиняється після закінчення голосування.

Закон встановлює, що під час підрахунку голосів та з підписанням відповідного протоколу система відеоспостереження працює в режимі запису і збереження інформації.

Відповідно до закону, інформація, отримана з системи відеоспостереження, може бути використана правоохоронними органами, судами, ЦВК.

З 24 вересня розпочато роботи зі встановлення обладнання для системи відеоспостереження за голосуванням і підрахунком голосів виборців в рамках виборів народних депутатів України. Згідно з технічним завданням, система відеспостереження повинна охопити 32,2 тисячі дільничних виборчих комісій по всій Україні. На реалізацію проекту з державного бюджету виділили майже мільярд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram