ГоловнаПолітика

Яценюк повторно вніс у Верховну Раду проект закону про амністію

Це поставить крапку в питанні політичних переслідувань.

Яценюк повторно вніс у Верховну Раду проект закону про амністію
Фото: ictv.ua

Народний депутат від НУ-НС, голова ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Арсеній Яценюк повторно вніс у Верховну Раду альтернативний урядовому проект закону "Про амністію 2012 року".

Про це повідомили в прес-службі.

"Голова ради Арсеній Яценюк повторно вніс у Верховну Раду альтернативний урядовому проект закону "Про амністію 2012 року". Закон дозволить виправити викривлення діючої кримінальної та судової системи щодо людей, які відбувають покарання за малозначні злочини, а також поставить крапку в питанні політичних переслідувань", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, через велику кількість ув'язнених не виконуються всі норми умов тримання засуджених, що порушує їх конституційні права. За даними ДПтС, станом на 1 лютого 2012 року в 142 кримінально-виконавчих установах утримують 116 107 осіб, із яких 12 600 засуджено на термін понад 10 років, 1 763 людини позбавлені волі довічно.

Окрім того, проект закону пропонує поширити дію закону про амністію 2012 року на осіб, засуджених за статтями 191, 365 Кримінального кодексу України, за якими, серед інших, відбувають покарання засуджені Юлія Тимошенко і Юрій Луценко.

"Проект закону передбачає оголошення амністії засудженим за статтями Кримінального кодексу, які допускають двояке тлумачення і застосування. Зокрема, йдеться про статтю 365 ККУ, яка, згідно з резолюцією ПАРЄ, занадто широка в застосуванні і, по суті, дозволяє криміналізацію звичайних політичних рішень. Як наслідок, це призводить до незаконного та необґрунтованого кримінального переслідування опозиційних політичних діячів з боку судових і правоохоронних органів", - зазначають у партії.

Нагадаємо, 19 вересня Кабінет Міністрів України підписав проект закону "Про амністію 2012 року", який передбачає оголошення амністії 1,5 тисячі осіб уже цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram