ГоловнаСвіт

Ірак перевіряє іранські літаки в пошуках зброї для Сирії

Перша перевірка не дала результатів.

Ірак перевіряє іранські літаки в пошуках зброї для Сирії
архивное фото
Фото: planet-iran.com

Ірак заявив, що почав виконувати вимоги Вашингтона про проведення вибіркових обшуків, направлених на вилучення зброї для Дамаска, вимагаючи, щоб іранські літаки, що прямують до Сирії, заходили на посадку в Багдаді для проходження інспекції.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Іракська влада заявила, що у вівторок, 2 жовтня, вона провела першу інспекцію іранського літака, що прямує до Сирії, проте не виявила на його борту жодної зброї.

Міністр закордонних справ Іраку Хошияр Зібарі пообіцяв проводити обшуки в неділю, 30 вересня, у відповідь на занепокоєння США про те, що Тегеран постачає зброю своєму союзнику президенту Сирії Башару Асаду, щоб допомогти його військам придушити 18-місячне повстання.

"Сьогодні вдень наші фахівці й служба безпеки перевірили іранський літак, що прямує в Дамаск. Вони не знайшли нічого, що порушує заборону на поставки зброї до Сирії", - заявив глава цивільної авіації Іраку Насер Бандар.

Ірак також заявив, що ніколи не дозволить провозити через свій повітряний простір зброю для якоїсь із сторін сирійського конфлікту.

Уряд шиїтського прем'єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі перебуває у близьких стосунках з урядом шиїтського Ірану. У свою чергу, Іран є одним з головних союзників Асада, який належить до секти алавітів - одного з відгалужень шиїтського ісламу.

Нагадаємо, минулого місяця Ірак заборонив північнокорейському літаку, що прямував у Сирію, перетинати свій повітряний простір за підозрою, що в ньому може бути вантаж зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram