ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

"ОПОРА" назвала губернаторів, що використовують адмінресурс

Місцева влада надає організаційну, кадрову та фінансову допомогу Партії регіонів.

"ОПОРА" назвала губернаторів, що використовують адмінресурс
Фото: grani.kiev.ua

Губернатори Чернівецької, Донецької та Одеської областей очолили рейтинг посадових осіб, які найбільш активно використовують адміністративний влив під час виборів.

Про це повідомила координатор виборчих програм Громадської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська за результатами загальнонаціонального спостереження за перебігом виборчої кампанії у вересні.

"Згідно із законодавством, державні посадові особи будь-якого рівня не мають права здійснювати жодні заходи агітаційного характеру в робочий час, використовуючи службове становище. Проте у нас є два голови облдержадміністрацій, які одночасно є і кандидатами - це Вінницька та Житомирська, вони також фігурують в рейтингу, але не посідають перші місця, як не дивно. Перше місце розділили Михайло Папієв та Андрій Шишацький, друге місце посів Едуард Матвійчук, а третє - голова Харківської ОДА Михайло Добкін", - сказала вона.

За її словами, аналіз кампанії показує, що місцева влада надає організаційну, кадрову та фінансову допомогу передвиборній кампанії Партії регіонів.

Айвазовська також зазначила, що спостерігачі громадської мережі "ОПОРА" фіксують численні випадки, коли в тісній взаємодії місцевої влади та кандидатів відбувається безконтрольний процес використання бюджетних ресурсів в агітаційних цілях. Як приклад експерт навела факти передачі школам автобусів, закуплених у рамках державної програми "Шкільний автобус", яка фінансується за рахунок усіх платників податків, а не за рахунок окремої партії.

"Хочу відзначити, що тільки голови Івано-Франківської, Чернігівської та Львівської обласних адміністрацій - Михайло Вишиванюк, Володимир Хоменко та Михайло Костюк не вчинили за цей період жодного порушення. Вони утрималися від незаконної агітації протягом двох тижнів вересня", - сказала Айвазовська.

Нагадаємо, громадська мережа "ОПОРА" здійснює довгострокове спостереження за перебігом кампанії з виборів до Верховної Ради України. У довгостроковій місії спостереження "ОПОРИ" бере участь 251 особа. У день голосування - 28 жовтня - у складі місії спостерігачів "ОПОРИ" працюватимуть ще 3,5 тис. осіб..

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram