ГоловнаПолітика

Лутковська зможе перевіряти в'язниці і СІЗО без попереджень

ВР внесла зміни до закону про омбудсмена.

Лутковська зможе перевіряти в'язниці і СІЗО без попереджень
Фото: news2000.com.ua

Український омбудсмен Валерія Лутковська отримала право відвідувати місця утримання ув'язнених без попереднього повідомлення.

Верховна Рада внесла зміни до закону "Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини". За відповідне рішення у вівторок проголосували 257 депутатів, передає "Інтерфакс".

Омбудсмен отримав право без попереднього повідомлення про час і мету, а також без обмеження кількості регулярних відвідувань відвідувати місця примусового утримання за рішенням суду, ізолятори тимчасового утримання, кімнати для затриманих в чергових частинах міліції, пункти тимчасового перебування іноземців, приймальники-розподільники для дітей, спеціальні виховні заклади, центри медико-соціальної реабілітації дітей, військові частини, гауптвахти, дисциплінарні батальйони, дитячі будинки всіх типів, психоневрологічні інтернати та будинки пристарілих.

Уповноважений має право опитувати осіб, що утримуються там, для отримання інформації про умови утримання. Таке опитування має проводитися без присутності третіх осіб і в умовах, що виключають прослуховування розмови.

Крім того, омбудсмен може вносити пропозиції щодо зміни законодавства у сфері захисту прав і свобод людини, а також пропозиції щодо запобігання катуванням та іншим жорстоким видам покарань.

Нагадаємо, уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська у вівторок відвідала колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який перебуває в Менській виправній колонії, привізши з собою комісію кваліфікованих незалежних лікарів в області терапії, неврології, гастроентерології та кардіології, яка провела медичний огляд колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і призначила йому лікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram