ГоловнаПолітика

12 тисяч соціальних працівників використовують як адмінресурс на виборах, - спостерігачі

Міжнародних спостерігачів не допускають до частини засідань ЦВК і територіальних комісій.

12 тисяч соціальних працівників використовують як адмінресурс на виборах, - спостерігачі
Фото: Макс Левин

Формування виборчих комісій і передвиборна кампанія здійснюються з порушеннями.

Таку думку висловила Крістіна Вільфор, директор українського представництва Національного демократичного інституту міжнародних відносин США, під час круглого столу в Інституті Горшеніна на тему "Чи гарантує присутність міжнародних спостерігачів прозорість проведення виборів?".

"Одна з головних проблем - формування комісій. Протягом останнього місяця міжнародні та внутрішні спостерігачі акцентують на цьому особливу увагу. Обрання членів комісій - складне завдання в багатьох країнах. Але його принципом має бути представленість усіх парламентських партій. Це основний компонент виборчої процедури. Зараз Україна це завдання провалила", - розповіла експерт.

Вільфор також зазначила, що в Україні лише впродовж останнього місяця були зафіксовані випадки, коли засідання ЦВК проводили пізніше, ніж було заявлено, або взагалі не проводили, або проводили за зачиненими дверима, без доступу міжнародних спостерігачів. Не пускали спостерігачів і на засідання територіальних виборчих комісій у деяких регіонах. Також є дуже багато порушень закону про вибори, зафіксованих спостерігачами. Зокрема, 12 тисяч соціальних працівників працюють як агітатори.

Також експерт розповіла, що позиція Президента щодо присутності на виборах міжнародних спостерігачів оцінюється позитивно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram