ГоловнаПолітика

Серед кандидатів у депутати поменшало жінок

У партіях стверджують, що представниці слабкої статі відмовляються йти на вибори.

Серед кандидатів у депутати поменшало жінок
Фото: Макс Левин

Кількість жінок-кандидатів у депутати Верховної Ради цьогоріч поменшала на 67 осіб порівняно з виборами 2002-го.

Про це свідчать результати моніторингу

парламентських виборів-2012, здійсненого Мережею громадського контролю за гендерною рівністю.

Аналіз партійних списків демонструє: "Що сильніша партія, то менше в її складі жінок, а в прохідній частині списку їх кількість ще більше зменшується", - повідомила

Deutsche Welle координатор Мережі громадського контролю за гендерною рівністю Оксана Ярош.

У мажоритарних округах ситуація ще гірша, констатує експерт. У 60 округах серед кандидатів немає жодної жінки, а в Рівненській області представниці слабкої статі взагалі не балотуються

.

У Харківській області в мажоритарних округах балотуються 120 чоловіків супроти 11 жінок, а в шістьох із 14 округів жінок узагалі немає.

Голова харківських "свободівців" Ігор Швайка пояснив DW, що жіноче представництво партії набагато краще на Заході країни, ніж на Сході. "У Харківській області немає жінок, які погодилися б і мали б відповідний "багаж" досвіду, щоб пройти", - сказав Швайка.

Небажання жінок балотуватися підтверджують і в інших партіях.

Харківська "Батьківщина" констатує, що серед членів партії є справжні лідери-керівники місцевих осередків, але в парламент вони не йдуть. "Це не те, що ми їх не пустили. Ми задовольнили прохання всіх охочих балотуватися, але, на жаль, жінок серед них не виявилося".

У прес-службі партії "УДАР" у Рівненській області також підтвердили, що політсила пропонувала жінкам йти в мажоритарці, але вони не виявили бажання балотуватися.

На думку координатора Мережі громадського контролю за гендерною рівністю Оксани Ярош, в Україні склалася парадоксальна ситуація, коли членами українських партій є переважно жінки, проте "під час формування партійних списків про них забувають".

Таким чином, відсутність жінок-кандидатів, на думку експерта, є наслідком несправедливої, закритої та непрозорої політики формування партійних списків, яку здійснює винятково чоловіче партійне керівництво.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram