ГоловнаПолітика

Журналісти продовжать вимагати скасувати законопроект про наклеп

Журналісти закликають усіх прийти на акцію з білими аркушами паперу.

Журналісти продовжать вимагати скасувати законопроект про наклеп
Фото: Макс Левин

Сьогодні, 2 жовтня, о 10:00 напроти будівлі Верховної Ради України розпочнеться друга протестна акція журналістів і громадян України проти законопроекту, яким заплановано запровадити кримінальну відповідальність за наклеп.

Організаторами акції виступають Незалежна медіа-профспілка України та рух "Стоп цензурі".

Учасники акції вимагатимуть від депутатів ухвалити постанову про скасування законопроекту, яким вводиться кримінальна відповідальність за наклеп.

Журналісти закликають усіх прийти на акцію з білими аркушами паперу як символом цензури в пресі і без партійної символіки.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин спрогнозував, що парламент у вівторок скасує своє рішення про ухвалення в першому читанні законопроекту про введення кримінальної відповідальності за поширення наклепів.

Як відомо, порядком денним на вівторок заплановано розгляд першим питанням скасування ухвалення за основу законопроекту про введення кримінальної відповідальності за наклеп.

Нагадаємо, 18 вересня український парламент прийняв у першому читанні проект закону, яким передбачається запровадити кримінальне переслідування за наклеп з покаранням до трьох років ув'язнення. Проект закону був внесений народним депутатом від Партії регіонів Віталієм Журавським.

Законопроект про наклеп не має долі. І не має майбутнього ні сьогодні, ні завтра, ні в новому скликанні Верховної Ради. Президія фракції Партії регіонів прийняла остаточне й однозначне рішення скасувати цей законопроект 16 жовтня без обговорення

— Ганна Герман, радник Президента

Проект закону спричинив критику з боку Єврокомісії, Ради Європи, ОБСЄ і депутатів Європарламенту, а також низку протестів з боку світової та вітчизняної журналістської спільноти.

25 вересня Журавський зареєстрував у парламенті проект постанови про скасування рішення Верховної Ради про ухвалення в першому читанні законопроекту про криміналізацію наклепу.

1 жовтня під стінами парламенту пройшов мітинг журналістів, які зажадали негайного скасування  документа, пригрозивши страйком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram