ГоловнаПолітика

У Freedom House виступили проти закону про наклеп

В організації занепокоєні станом свободи слова і преси.

У Freedom House виступили проти закону про наклеп
Фото: EPA/UPG

Freedom House засуджує ініціативу введення відповідальності за "наклеп" в Україні й закликає Верховну Рада зняти законопроект із розгляду.

Про це йдеться в прес-релізі організації.

"У цій новітній ініціативі про криміналізацію наклепу ми бачимо чіткі й узгоджені зусилля, щоб обмежити свободу слова та вільне висвітлення виборчої кампанії в Україні", - заявив президент Freedom House Девід Крамер.

Окрім того, в заяві сказано, що протягом останніх кількох місяців сталася низка тривожних подій зі свободою преси і свободою слова в Україні.

Я підтримую Віталія Журавського в тому, що він відкликав законопроект, хоч і вважаю, що відповідальність за наклеп повинна бути обов\'язково. Але не кримінальна. Напевно, було помилкою внести цей законопроект саме зараз, напередодні виборів.

— народний депутат від ПР Сергій Ківалов

Як приклад у релізі організації наводиться тиск на журнал "Тиждень" і канал ТВі.

Freedom House нещодавно провела оцінку демократичної ситуації з правами людини в Україні, після чого наголосила на  стурбованості тим, що простір для свободи преси скорочується.

Нагадаємо, 18 вересня український парламент ухвалив у першому читанні проект закону, яким передбачається запровадити кримінальне переслідування за наклеп з покаранням до трьох років ув'язнення. Проект закону був внесений народним депутатом від ПР Віталієм Журавським.

Варто зазначити, що засідання парламенту 2 жовтня стане передостаннім для Ради нинішнього скликання, згідно з прийнятою раніше постановою. Останнє засідання відбудеться 16 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram