ГоловнаПолітика

Україна доповість ООН про ситуацію із забезпеченням захисту прав людини

Українській делегації доведеться відповісти на питання про зобов'язання в рамках усіх міжнародно-правових зобов'язань держави.

Україна доповість ООН про ситуацію із забезпеченням захисту прав людини
Фото: zn.ua

У жовтні Україна представить в ООН свою другу Національну доповідь про ситуацію із забезпеченням захисту прав людини в країні. Доповідь заслухають у рамках нового механізму діяльності Ради ООН з прав людини - Універсального періодичного огляду. Про це сказав міністр юстиції України Олександр Лавринович.

За словами міністра, проходження огляду включатиме представлення національної доповіді, проведення інтерактивного діалогу між Україною та Радою ООН. Делегації України доведеться відповісти на питання, що стосуються зобов'язань у рамках усіх міжнародно-правових зобов'язань держави у галузі прав людини. Питання ґрунтуватимуться на висновках і рекомендаціях конвенційних органів у цій галузі, а також на інформації, отриманій від неурядових і міжнародних організацій.

Очікується, що представлення другої Національної доповіді відбудеться 24 жовтня 2012 року, під час 14-ї сесії робочої групи з УПО.

Олександр Лавринович повідомив, що Міністерство юстиції створило міжвідомчу робочу групу з підготовки Національної доповіді, до складу якої увійшли представники всіх зацікавлених державних органів, а також Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Окрім того, Мін'юст зважив на рекомендації та звіти проблемних моментів, відображених у коаліції правозахисних неурядових організацій. З боку громадськості координатором громадських консультацій, а також співорганізатором робочих зустрічей виступила Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Міністр зазначив, що досвід підготовки Національної доповіді з максимальним залученням громадськості засвідчив, що такий підхід дає можливість виявити больові точки і ще до звіту вжити заходів у відповідному напрямку. Крім того, спільна робота громадськості й уряду дозволяє дійти згоди з багатьох питань, налагодити діалог і знайти найприйнятніші підходи до вирішення проблем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram