ГоловнаПолітика

ЦВК: мільярд на встановлення камер з'явився раптово

Гарантії, що відеокамери працюватимуть на всіх ділянках, немає.

ЦВК: мільярд на встановлення камер з'явився раптово
Фото: www.moemisto.com.ua

Заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера вважає, що ефективність від відеокамер на виборчих дільницях не виправдовує коштів, витрачених на них з бюджету.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Український тиждень".

"Ще до ухвалення цього закону я критично виступав проти ідеї впровадження камер, зокрема з точки зору додаткового навантаження на бюджет", - сказав Магера.

"Свого часу ЦВК просила 1,2 млрд. грн. на проведення виборів, нам виділили 800 млн., потім довго не віддавали решту. Але при цьому в країні раптово з'являється мільярд на встановлення камер", - обурився він.

За допомогою веб-камери неможливо побачити, що бюлетень, видрукуваний невеликим шрифтом, в якому стоїть галочка за партію А, перекладають у стопку партії Б. І не варто переконувати людей в тому, що відеокамери можуть зафіксувати неправильний підрахунок голосів на виборчій дільниці

— Андрій Магера, заступник голови Центральної виборчої комісії

Магера додав, що не може гарантувати, що відеокамери будуть працювати на всіх ділянках: "Чи будуть на всіх ділянках камери працювати в он-лайн-режимі, я не можу гарантувати: адже є і гірські населені пункти, де навіть радіо може не ловити...".

"Взагалі ця ідея виходила не від ЦВК, а від політиків, з нами ніхто не радився, але ми будемо виконувати закон. Хоча я вважаю, що ефективність від таких камер не виправдовує бюджетних витрат на них", - заявив він.

Як відомо, на виборчих дільницях під час виборів у Верховну Раду 28 жовтня будуть задіяні відеокамери. Однак в режимі прямої трансляції вони працюватимуть лише під час самого голосування, а не підрахунку голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram