ГоловнаПолітика

У ПАРЄ занепокоєні, що українські вибори пройдуть "не так гладко, як очікувалося"

Міньйон говорить, що "вони мали побоювання" ще під час головування України в комітеті міністрів Ради Європи.

У ПАРЄ занепокоєні, що українські вибори пройдуть "не так гладко, як очікувалося"
Фото: av.coe.int

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньйон висловлює стурбованість, що майбутні  українські вибори минуть не так гладко, як очікувалося.

Про це він повідомив сьогодні в Страсбурзі на прес-конференції напередодні пленарного засідання ПАРЄ, додавши, що вибори в Україні коротко обговорювали на минулому засіданні бюро.

"Енді Гросс (лідер Групи соціалістів, який очолив наглядову місію від ПАРЄ на виборах в Україні - Ред.) виступив з коротким коментарем. І ми стурбовані тим, як ці вибори можуть минути. Ми, без жодних сумнівів, засудимо гідне засудження, якщо щось буде йти не так гладко, як ми сподіваємося", - сказав президент ПАРЄ, повідомляє "Корреспондент".

Я надзвичайно стурбований політичною ситуацією у вашій країні. Найдивовижніше, що сьогодні українське суспільство не має реальної політичної альтернативи.

— Андреас Гросс, голова делегації спостерігачів ПАРЄ

Він нагадав, що за результатами передвиборної місії в Україну, яку також очолював Гросс, він виступив із заявою, з якої "вже видно, що ці вибори можуть минути не так гладко, як ми сподіваємося".

"Ми буде спостерігати за виборами дуже пильно", - запевнив він.

Міньйон також нагадав, що не так давно Україна головувала в комітеті міністрів Ради Європи. У цьому контексті він зазначив, що вже "тоді ми мали деякі побоювання".

"Ми хотіли б, щоб країна, яка головує, показала б приклад, коли йдеться про права людини. Ніколи не пізно так робити", - вважає президент ПАРЄ.

Він знову висловив жаль у зв'язку з тим, що "кількох ув'язнених не звільнили".

"Я не назву їх політичними в'язнями, тому що цього тижня ми будемо давати визначення, що ми розуміємо під політичними в'язнями. Утім, виглядає на те, що сьогодні в країні кілька особистостей перебувають у в'язниці, а в нас є побоювання у зв'язку із цим. Вам відома моя позиція щодо Юлії Тимошенко. І я можу тільки підтвердити, що я вже говорив про ситуацію. Я здивований, що ситуація не розвивається, навпаки, виглядає так, що в деяких питаннях є тенденції до погіршення", - додав президент ПАРЄ.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві закордонних справ заявили, що місія ПАРЄ високо оцінила підготовку до парламентських виборів в Україні.

Варто також зазначити, що Парламентська асамблея Ради Європи через вибори перенесла розгляд ситуації в Україні з жовтня на січень 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram