ГоловнаПолітика

Філарет: "Росія знищує українську мову, щоб знищити державу"

Патріарх закликав українців захищати свою мову.

Філарет: "Росія знищує українську мову, щоб знищити державу"
Фото: Макс Левин

Росія хоче знищити українську мову, щоб знищити Україну, а українська влада "з різних міркувань" йде на поступки Росії.

Про це перед початком Всеукраїнського форуму "На захист української мови і державності" сказав Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет.

"Дивно, що нам в ХХІ сторіччі доводиться захищати свою рідну мову", - сказав він і додав, що кожен українець повинен захищати мову, таким чином захищаючи Україну, її незалежність і культуру.

Відповідаючи на запитання, як саме українці повинні захищати свою мову, Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату відзначив, що вони, в першу чергу, повинні говорити рідною мовою самі і виховувати відповідно дітей. Також патріарх додав, що заклади освіти повинні проводити навчання українською мовою.

У свою чергу, влада, на переконання Патріарха Філарета, також повинна була б захищати українську мову. "Тому що, якщо вона не буде захищати українську мову - вона не повинна бути в Україні", - сказав він.

"Росія хоче знищити нашу мову. Для чого знищують мову? Для того, щоб знищити нашу Українську Державу", - сказав патріарх і додав, що українська влада "з різних міркувань" йде на поступки Росії.

Як повідомляли раніше, 3 липня Верховна Рада України ухвалила закон "Про засади державної мовної політики". 8 серпня Президент України Віктор Янукович підписав його, а набув чинності закон 10 серпня. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram