ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Янукович поклав відповідальність за "міграцію" виборців на місцеві влади

У глави держави закликали не ставати співучасниками злочинів.

Янукович поклав відповідальність за "міграцію" виборців на місцеві влади
Фото: Макс Левин

Президент України Віктор Янукович поклав персональну відповідальність на голів місцевих адміністрацій за можливі зловживання громадянами правом змінювати виборчу адресу.

Про це на брифінгу повідомила представник глави держави в Конституційному Суді України Олена Лукаш.

За її словами, Президент підписав доручення головам обласних, міських і районних адміністрацій про прийняття вичерпних заходів щодо недопущення маніпулювань і спотворення волевиявлення виборців в одномандатних виборчих округах на виборах народних депутатів шляхом зловживання нормами Закону "Про державний реєстр виборців", "Про вибори народних депутатів", які дозволяють виборцеві тимчасово змінювати виборчу адресу.

Президент доручив працівникам Державного реєстру виборців провести роз'яснювальну роботу про недопущення правопорушень із протиправної зміни місця голосування виборців і про встановлену законом відповідальність, у тому числі кримінальну, за вчинення таких правопорушень.

Вона наголосила, що "політичний туризм" є кримінальним злочином, і тому в Адміністрації Президента закликають громадян не ставати співучасниками злочинів.

Нагадаємо, міжнародна організація зі спостереження за виборами CIS-EMO стурбована масовою зміною виборцями свого місця голосування.

Зазначимо також, 13 вересня ЦВК затвердила новий Порядок тимчасової зміни місця голосування виборця. Так, якщо раніше виборець міг прийти у відділення Державного реєстру виборців із заявою про зміну місця голосування, то тепер цю процедуру ускладнили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram