ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

В ОБСЄ розкритикували закон про наклеп

Представник організації написала лист Грищенкові.

В ОБСЄ розкритикували закон про наклеп

ОБСЄ сподівається, що Верховна Рада у другому читанні відхилить закон про наклеп.

Як повідомляє прес-служба організації, про це сьогодні у Відні заявила представник ОБСЄ зі свободи медіа Дуня Міятович, пише "Українська правда".

"Я закликаю всіх членів парламенту відхилити запропоновані зміни, які становитимуть серйозну перешкоду для свободи ЗМІ в країні. Криміналізація висловлювання в сучасній демократії означає придушення дискусії і захист державних посадових осіб від критики, і може призвести тільки до самоцензури з боку ЗМІ", - сказала Міятович.

Міятович сподівається, що ЗМІ зможуть продовжувати безперешкодно функціонувати.

Достатньо громадянсько-правової відповідальності, яка існує нині. Кримінальна відповідальність у цьому випадку взагалі суперечить європейським стандартам. Позбавлення журналіста волі за наклеп - це нонсенс.

— Євген Захаров, голова Українського Гельсінкського союзу з прав людини

"Я щиро сподіваюся, що ці зміни не затвердять у другому читанні, тож ЗМІ в Україні зможуть продовжувати свою важливу роль інформування громадськості в питаннях, що становлять суспільний інтерес, не боячись пред'явлення кримінальних звинувачень", - сказала вона.

Міятович написала лист міністру закордонних справ Костянтину Грищенку 14 вересня, висловлюючи занепокоєння.

"2001 року Україна була однією з перших країн у регіоні ОБСЄ, які скасували кримінальну відповідальність за наклеп, із цією важливою реформою було пов'язано те, що Україна досягла репутації одного з найліберальніших правових середовищ для ЗМІ в регіоні", - зазначила представник ОБСЄ в листі.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону №11013 про введення кримінальної відповідальності за образу та наклеп.

Об'єднана опозиція заявила про те, що їх депутати готують подання в Конституційний суд щодо законопроекту про наклеп.

Водночас депутат від Партії регіонів Ярослав Сухий заявив, що закон про наклеп буде обов'язково прийнято, але з урахуванням менших заходів покарань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram