ГоловнаПолітика

Лазаренка знову заарештують

Екс-заступник генпрокурора упевнений, що екс-прем'єр-міністр не захоче повернутися на батьківщину

Лазаренка знову заарештують
Фото: www.obozrevatel.com

Павла Лазаренко можуть депортувати в Україну, якщо він не отримає дозвіл на проживання в США.

Про це заявив екс-заступник генерального прокурора України Микола Обіход.

"Його може бути депортовано в країну, з якої приїхав - до Греції, або в країну, громадянином якої він є, - в Україну". - вважає він.

"У разі добровільного повернення в Україну вже в аеропорту Бориспіль його будуть чекати відповідні служби, які здійснять затримання", - упевнений екс-заступник генпрокурора.

Він також зазначив, що Лазаренко найімовірніше не зважиться на приїзд в Україну, а "осяде в якійсь із сусідніх країн".

Нагадаємо, Лазаренко очолював уряд України з червня 1996 по липень 1997 року. 1998 року він став народним депутатом і очолив фракцію "Громада".

Лазаренка було заарештовано у США в лютому 1999 року з панамським паспортом і він провів у в'язниці в очікуванні процесу близько 4 років.

У червні 2003 року його випустили під заставу в 65 млн доларів, проте 1 жовтня 2008 року екс-прем'єр вирішив повернутися в американську в'язницю, пояснивши це метою зберегти своє життя.

Американська прокуратура звинувачувала Лазаренка в здирництві, шахрайстві, перевезенні вкрадених авуарів і відмиванні 1994-1999 років 280 млн доларів.

25 серпня 2006 року окружний суд Сан-Франциско засудив Лазаренка до 108 місяців ув'язнення і штрафу в 10 млн доларів за відмивання грошей і продаж за кордон майна, отриманого незаконним шляхом при веденні справ на посаді прем'єра України. Влітку 2010 року термін ув'язнення Лазаренка було скорочено ще на 7 місяців - до 11 січня 2012 року.

30 березня 2012 року перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що зараз "активно" розслідується справа, у якій Лазаренко і Тимошенко підозрюються в причетності до організації вбивства Щербаня 1996 року.

Раніше повідомляли про те, що в загальному списку ув'язнених, який розміщений на Інтернет-сайті Федерального бюро в'язниць США, навпроти імені Павла Лазаренка значиться дата звільнення - 1 листопада 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram