ГоловнаПолітика

Спостерігачі від США не вірять у чесність українських виборів

Експерти відзначили низку недоліків у виборчому процесі.

Спостерігачі від США не вірять у чесність українських виборів
Фото: Макс Левин

Американські спостерігачі констатували зростання протестних настроїв серед громадян і висловили побоювання, що вибори не відповідатимуть демократичним стандартам.

Про це йдеться у звіті Національного демократичного інституту міжнародних відносин (NDI) про перебіг виборчої кампанії в Україні, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

Висновки делегації, до складу якої увійшли регіональний директор NDI з питань Євразії Лора Джует, член Парламентської асамблеї Ради Європи Матіас Еорсі, представник парламенту Канади Девід Макгінті та інші експерти, ґрунтується на власних спостереженнях NDI, інформації моніторингової групи "Опора" та роботі міжнародних спостерігачів - ОБСЄ та ENEMO, зазначено в документі.

Прямий підкуп виборців, коли вони на руки отримують гроші, є найнебезпечнішим для виборчого процесу.

— Олександр Черненко, голова КВУ

Автори документа не приховують своїх побоювань щодо демократичності майбутніх виборів і пов'язують це з досвідом проведення місцевих виборів 2010 року. "Багато спостерігачів вважали вибори 2004-го, 2006-го, 2007 років, а також президентські вибори 2010 року чесними", - сказано в звіті. Однак словам Віктора Януковича, який сказав у серпні, що вибори пройдуть "чесно, прозоро і з дотриманням усіх демократичних норм", спостерігачі NDI не вірять.

"Такі заяви задали позитивний тон, і вони вітаються. На жаль, за даними незалежних спостерігачів, єдині загальнонаціональні вибори, які проводили в період президентства Януковича, а саме місцеві вибори 2010 року, не відповідали міжнародним стандартам", - констатує делегація NDI.

Частина критичних зауважень щодо таких явищ, як використання адмінресурсу, тиск на ЗМІ, формування виборчих комісій і підкуп виборців, про які йдеться в документі, ґрунтується на даних місії ENEMO.

Утім делегація NDI висловила і кілька власних зауважень. Серед них - гендерна нерівність і непрозорість фінансування виборчих кампаній партій. "Уже давно існують побоювання спотворення (виборчого, - ред.) процесу, обумовленого змішанням політичних і бізнес-інтересів", - сказано в звіті. Щоб усунути цю проблему, делегація пропонує прислухатися до рекомендацій Венеціанської комісії та розглянути питання про введення прямого державного фінансування партій.

Заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко повідомив, що заяви про можливу нелегітимність виборів вигідні опозиції. "Ця організація (NDI, - ред.) не зацікавлена в об'єктивності. Хто платить, той і замовляє музику. Версію про те, що вибори буде сфальсифіковано, поширює опозиція, рейтинг якої, згідно з опитуваннями, поступається Партії регіонів", - упевнений депутат.

Довідка. Національний демократичний інститут міжнародних відносин (National Democratic Institute for International Affairs) - організація, створена урядом США для просування демократії в країнах, що розвиваються. Місію NDI в Україні фінансує агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram