ГоловнаПолітика

Мірошниченко: закон про мітинги потрібен для розвитку демократії

Політик запропонував три сценарії затвердження законопроекту.

Мірошниченко: закон про мітинги потрібен для розвитку демократії
Фото: newsmarket.com.ua

Ухвалення закону про мирні зібрання - це питання розвитку демократії.

Про це заявив народний депутат від Партії регіонів, представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко під час круглого столу, присвяченого обговоренню зазначеного закону, пише "Голос України".

За його словами, відповідний законопроект №2450 враховує попередні законодавчі ініціативи й висновки міжнародних експертів. Єдине, що не вказано в ньому, - питання, пов'язані з лібералізацією санкцій. Мірошниченко також розповів, що спонукало його розробити законопроект про мирні зібрання (№10569).

"Це було зроблено в інтересах української демократії і буде стимулювати громадян до мирних способів висловлення своєї підтримки або, навпаки, - протестів", - сказав парламентарій.

 

Це влада, яка  в жодний спосіб не хоче віддавати керівництво країною ні на парламентських, ані на президентських виборах. Якщо вона залишиться, то закон  затвердять, питання тільки, коли: до виборів чи після.

— Олесь Доній, НУ-НС

На його думку, є три сценарії ухвалення законопроекту щодо організації та проведення мирних зібрань. Перший - прийняття в першому читанні законопроекту №10569, а потім у пакеті з проектом №2450 про прийняття його в цілому, зокрема, допрацювавши ці документи. Другий - унесення нового законопроекту, де за основу буде зміст документа №10569 та прийняття його в цілому. Третій - прийняття законопроекту №2450 з внесенням змін до перехідних положень.

"Я хотів би, щоб ми трималися першого узгодженого сценарію", - наголосив автор законопроекту.

Своєю чергою, член БЮТ Андрій Шевченко зазначив, що він єдиний з опозиції голосував за законопроект №10569.

"Нехай це буде сигналом, що це важливий законопроект, і ми готові за нього голосувати і надалі", - зазначив Шевченко, додавши, що закон треба затверджувати тільки тоді, "коли будемо на сто відсотків упевнені, що він розширить територію свободи, а не звузить її".

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська переконана, що проект закону №2450 потрібно приймати разом із законопроектом №10569. Інакше він перетвориться на репресивний документ.

Нагадаємо, 6 вересня Верховна Рада відклала до наступного пленарного тижня розгляд у другому читанні проекту закону щодо мирних заходів.

Документ передбачає, що організатор мирного зібрання письмово повинен сповіщати органи влади про проведення заходу не пізніше ніж за два робочі дні до його початку.

Зазначимо також, лідер громадського руху "Спільна справа" Олександр Данилюк вважає, що законом про мирні зібрання влада намагається убезпечити себе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram