ГоловнаПолітика

Матір Гонґадзе вважає, що син їй писав із психлікарні

Усього отримано три листи - 2010 року.

Матір Гонґадзе вважає, що син їй писав із психлікарні
Фото: topicnews.net

Матір опозиційного українського журналіста Георгія Гонґадзе вважає, що листи, які вона отримала нібито від сина, написані в психіатричній лікарні.

"Думаю, що писали їх із лікарні. Радше за все, психіатричної", - сказала Леся Гонґадзе уточнивши, що відправляли листи з Дніпропетровської області.

Жінка також розповіла, чому досі не поїхала туди шукати сина. "Я боюся... І не стільки за себе, скільки за сина. Йому хіба дозволили б просто так відправляти листи з такого закладу?" - говорить вона.

"Крім того, видно було, що листи, які я отримала, розкривали. Мабуть, читали, перевіряли. Хто це міг бути? Іноді мені здається, що й іншу мою кореспонденцію перевіряють", - зазначає вона.

"Я не знаю, як допомогти йому... Я зовсім одна, хто мені допоможе? Впевнена тільки, що він живий. Усі бояться, і я це прекрасно розумію і нікого не засуджую. Просто молюся і чекаю. Але просвіту поки не бачу", - підсумувала мати журналіста.

Раніше повідомляли про те, що матір зниклого 12 років тому відомого опозиційного українського журналіста Георгія Гонґадзе - Леся Гонґадзе продовжує отримувати від нього листи. За її словами, 2010 року вона отримала три листи, які прийшли з Дніпропетровської області.

Українська влада, як я неодноразово наголошував, зацікавлена в тому, щоб ця справа була позбавлена будь-якого тиску, що гарантуватиме остаточне законне рішення

— Віктор Янукович, Президент України

Нагадаємо, Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові.

2009 року в Київській області знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонґадзе. Однак тіло досі не віддано землі, оскільки матір журналіста Леся Гонґадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

Екс-генерала МВС Олексія Пукача, який тривалий час перебував у розшуку у зв'язку з причетністю до вбивства журналіста, в липні 2009-го затримали в Житомирській області, відтоді він перебуває під вартою.

Слідство встановило, що Пукач скоїв убивство журналіста за вказівкою на той час міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка. Адвокат вдови Гонґадзе Валентина Теличенко заявила, що Пукач у суді серед замовників убивства Гонґадзе назвав Леоніда Кучму та Володимира Литвина. Крім того, він визнав, що власноруч убив Гонґадзе.

Кримінальну справу проти Кучми було порушено 21 березня 2011 року. Його звинувачують у перевищенні влади і службових повноважень, які призвели до вбивства журналіста. Плівки майора управління Держохорони Миколи Мельниченка було визнано речовим доказом у справі.

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. 19 грудня Генеральна прокуратура України подала апеляцію на це рішення. Апеляційний суд Києва 20 січня 2012 року залишив чинним рішення Печерського райсуду про незаконність порушення Генпрокуратурою справи щодо Кучми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram