ГоловнаПолітика

Фюле про реформи Януковича: "два кроки вперед, один назад"

Єврокомісар окреслив для України умови повернення на шлях євроінтеграції.

Фюле про реформи Януковича: "два кроки вперед, один назад"
Фото: tsn.ua

Єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле вважає можливим проведення щорічного самміту Україна-ЄС цього року за умови виконання низки умов.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Коммерсант-Украина".

"Ми є прихильниками того, щоб саміт відбувся - ні в кого немає сумнівів, що саміти відіграють важливу роль у підтриманні імпульсу двосторонніх відносин. Відбудеться він цього року чи наступного - рішення про це належить ухвалити на рівні лідерів (України і ЄС)" , - сказав Фюле.

Водночас, за його словами, Євросоюз чітко артикулював, що має зробити Україна для проведення саміту.

"Йшлося про важливість виборів, про проблему вибіркового правосуддя і необхідність виправити його наслідки і, нарешті, про реформи. Ми чітко сказали, який прогрес у впровадженні реформ ми бачимо. Його можна коротко описати як "два кроки вперед, один назад", - зазначив єврокомісар.

Крім того, Фюле попросили прокоментувати заяву Президента Віктора Януковича про те, що він не підтримує зближення з ЄС за будь-яку ціну і не допустить євроінтеграції за рахунок ущемлення суверенітету України.

Саміт у нас заплановано до кінця року... Сонце зійде чи не зійде? Обов\'язково зійде

— Костянтин Грищенко, міністр закордонних справ України, про перспективи проведення саміту Україна-ЄС

"На зустрічі з нами (в суботу) він не став цього повторювати, хоча я знаю про цю заяву. І я не уявляю, як може статися те, про що йде мова. Я не уявляю, як і чому країна, яка декларує бажання постійно зближуватися з ЄС і в кінцевому підсумку стати членом Євросоюзу, протиставляє цю мету і національний суверенітет", - заявив єврокомісар.

"Знаєте, ми тут не для того, щоб нав'язувати вам щось. Ми прийшли, щоб допомогти вам втілити в життя рішення, яке ви, українці, приймаєте самі", - підсумував він.

Нагадаємо, екс-глава представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра висловив сумнів, що цього року відбудеться саміт Україна - ЄС.

Проте міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко впевнений, що саміт Україна - Європейський Союз обов'язково відбудеться цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram