ГоловнаПолітика

Мельниченко все-таки наважився виступити проти Тимошенко

У екс-майора раптом виявилися записи, що вказують на причетність екс-прем'єра Юлії Тимошенко до вбивства нардепа Щербаня.

Мельниченко все-таки наважився виступити проти Тимошенко
Фото: www.segodnya.ua

Екс-майор держохорони Микола Мельниченко опублікував в мережі Facebook відомості про вбивство народного депутата Євгена Щербаня 1996 року.

Він повідомив, що в записаних ним розмовах замовником вбивства Щербаня називається екс-прем'єр Павло Лазаренко, а оплату за вбивство здійснили Петро Кириченко і Юлія Тимошенко.

"Замовником вбивства Щербаня називається Лазаренко, одним з мотивів - отримання контролю над Донецьким регіоном. Організатором виступає Кушнір, а оплату за виконання проводять Петро Кириченко і Юлія Тимошенко", - йдеться в тексті звернення Мельниченка.

Екс-майору також стало відомо і про обставини розслідування вбивства з розмов, які він чув у кабінеті екс-президента Леоніда Кучми з високопосадовцями і державними службовцями.

"Про обставини розслідування цього злочину мені відомо з розмов, які я чув в кабінеті Кучми. Розмови відбувалися між Кучмою і генеральним прокурором України Михайлом Потебеньком, Кучмою та Миколою Обіходом та іншими. У мене є запис цих розмов", - зазначив він.

Це було політичне замовлення, а не економічне. Коли вбили Щербаня, Донецька область була байдужа до його похорону

— Олександра Кужель

Мельниченко також підкреслив, що на аудіозаписах, на його думку, чітко вказано, як учасники розмови обговорюють докази провини Лазаренка в скоєнні вбивства Щербаня.

Зазначимо, що свідчення екс-майора вважалися ключовими для активізації "нової справи Щербаня", за якою екс-прем'єра намагаються засудити не за економічний, а кримінальний злочин. Що, як вважається, дозволить частково зняти питання "про політв'язнів" в Україні.

Як відомо, проти Мельниченка порушили кримінальну справу. Він є головним свідком звинувачення у справі екс-президента України Леоніда Кучми. 23 червня 2011 року Печерський районний суд міста Києва своїм рішенням відновив кримінальну справу проти Мельниченка за частиною 2 статті 328 (розголошення держтаємниці), частиною 1 статті 358 (підробка документів), частиною 3 статті 365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу.

3 серпня екс-майора затримали в аеропорту Неаполя (Італія) за ордером, виданим українським Інтерполом, відразу після прибуття рейсу з Вашингтона. Після цього Мельниченко відправили в еміграційну в'язницю, де він заявив, що в разі його екстрадиції в Україну, йому загрожує смерть.

Після свого затримання він повідомив, що українська сторона намагалася допитати екс-майора Миколу Мельниченка у справі про вбивство Євгена Щербаня.

Після розгляду справи італійським судом, Миколу Мельниченка відпустили на волю. Таким чином, його позиції зараз є дуже уразливими. Санкція на його розшук українською стороною як і раніше не скасована. Не виключено, що це станеться, якщо Мельниченко погодиться офіційно - у форматі показань - підтвердити написане в Facebook.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram