ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Міжнародні спостерігачі засудили раптову зміну правил жеребкування

ENEMO закликає ЦВК переглянути своє рішення.

Міжнародні спостерігачі засудили раптову зміну правил жеребкування

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) висловлює глибоку стурбованість у зв'язку з раптовою зміною правил формування дільничних виборчих комісій.

Про це йдеться в повідомленні мережі.

У ньому нагадують, що 13 вересня, всього за п'ять днів до процесу створення дільничних виборчих комісій (ДВК), Центрвиборчком змінив процедуру їх формування.

"ENEMO стурбована змінами в процесі формування ДВК, оскільки цей новий підхід єдиного жеребкування не зможе гарантувати справедливого збалансованого представництва політичних партій у ДВК", - сказано в повідомленні.

Організація нагадує, що ЦВК уже визначила всі 225 окружні виборчі комісії (ОВК) за допомогою єдиної лотереї, що призвело до дисбалансу представництва партій у комісіях.

"ENEMO серйозно турбує непрозорість того, як Центральна виборча комісія вирішила це питання без належного обговорення, оскільки політичні партії та спостерігачі не отримали текст постанови, - йдеться в повідомленні. - ENEMO закликає Центральну виборчу комісію переглянути своє останнє рішення і забезпечити справедливий і збалансований склад дільничних виборчих комісій в округах шляхом окремої жеребкування партій для кожної дільничної комісії".

Нагадаємо, суть змін зводиться до того, що буде проведено одне жеребкування відразу щодо всіх комісій, тоді як раніше передбачали жеребкування щодо кожної з ДВК.

Опозиція заявила, що нові правила формування дільничних виборчих комісій дозволять Партії регіонів контролювати більш ніж 90% таких комісій, сформувавши їх склад із числа представників підконтрольних партій.

У відповідь у Партії регіонів парирували, що минула процедура визначення складу виборчкомів тривала не менш ніж два тижні, а отже, виборчий процес міг бути повністю зірваний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram