ГоловнаПолітика

Комітет виборців відзначає масовий підкуп виборців

Прямий підкуп виборців є найнебезпечнішим.

Комітет виборців відзначає масовий підкуп виборців
Фото: vlasti.net

Комітет виборців України вважає прямий підкуп виборців найнебезпечнішим порушенням для фальсифікації підсумків виборів Верховної Ради.

Про це на прес-конференції сказав голова КВУ Олександр Черненко.

"Прямий підкуп виборців, коли вони на руки отримують гроші, є найнебезпечнішим для виборчого процесу. Нині це переростає в масове явище, і може призвести до того, що на деяких дільницях вибори просто куплять", - сказав він.

Черненко зазначив, що під час цієї виборчої кампанії підкуп здійснюють за допомогою системи мережевого маркетингу, коли існують десятники, сотники та тисячники.

Така система спрямована насамперед на мотивування громадян і не вимагає прямого контролю безпосередньо в день голосування.

За його словами, прямий підкуп небезпечніший за непряму форму купівлі голосів громадян, як-от виділення продуктових пайків або інших подарунків, адже людина безпосередньо отримує гроші на руки, що викликає в неї відчуття, ніби взяла на себе якісь зобов'язання.

Зокрема, Черненко навів приклади вже зафіксованих підкупів виборців за системою пірамідою.

На думку голови КВУ, ці вибори є дуже споживчими.

Люди розчаровані тим, що немає кандидатів, за яких їм хотілося б голосувати, і тому будуть голосувати за того, хто хоча би платить гроші.

Черненко вважає, що такі факти підкупу повинні перевіряти правоохоронні органи, яким необхідно забезпечити недопущення масового використання таких порушень.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що спостерігачі від ОБСЄ на парламентських виборах в Україні стурбовані інформацією про підкуп виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram