ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

ЦВК змінила правила жеребкування для виборчкомів

Опозиція радить забути про чесні вибори.

ЦВК змінила правила жеребкування для виборчкомів
Фото: http://obozrevatel.com

Центральна виборча комісія внесла зміни до своєї постанови "Про порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складів дільничних виборчих комісій з проведення виборів народних депутатів", яка була ухвалена 17 травня 2012 року.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні ЦВК за підтримки 8 з 12 присутніх на засіданні членів комісії.

"Фактично буде проведено одне жеребкування відразу по всіх комісіях", - повідомив член ЦВК Олександр Шелестов

Проти таких змін висловилися представники в ЦВК ВО "Свобода" та ВО "Батьківщина".

Представник ВО "Батьківщина" Руслан Князевич заявив, що в партій практично немає часу на оскарження цієї постанови ЦВК в суді, оскільки жеребкування має бути проведено не пізніше за 21 вересня. "Це означає одне - ми повинні закінчити розмову про чесні вибори", - підкреслив він.

Представник ВО "Свобода" Олег Махницький назвав "дискримінаційним" рішення про зміну порядку жеребкування про формування складів дільничних комісій.

"Є рекомендації Венеціанської комісії щодо неможливості зміни норм виборчого законодавства за рік до проведення виборів. Це рішення є нормативним актом, який передбачає таку норму як проведення жеребкування. І це відбувається за п'ять днів до його проведення окружними виборчими комісіями", - зазначив Махніцький.

Нагадаємо, 24 серпня в ЦВК відбулося жеребкування щодо партійного представництва в 225 окружних виборчих комісіях. За результатами жеребкування ОВК сформовані з представників 19 непарламентських партій, які беруть участь у виборах, і п'яти парламентських партій. Зокрема, в кожній з 225 ОВК представлені непарламентські політичні партії: "Молодь до влади", "Україна - Русь єдина", "Народно-трудовий союз", "Братство". Водночас до складу жодної ОВК не потрапив жоден представник партій "УДАР Віталія Кличка" та "ВО "Свобода".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram