ГоловнаПолітика

Іврит може стати регіональним у Дніпропетровську

Мер готовий сприяти єврейській громаді, але "наразі вони ще не захотіли".

Іврит може стати регіональним у Дніпропетровську

У Дніпропетровську можуть ініціювати особливий статус для івриту.

Про це заявив мер Дніпропетровська Іван Куліченко після сесії міськради, на якій було ухвалено регіональний статус російської мови.

За його словами, якщо єврейська громада захоче, це питання будуть обговорювати. "Поки що вони не захотіли", - додав він.

При цьому чиновник висловив думку, що в місті люди, які вважають себе євреями за національністю, проте не знають ні івриту, ні ідишу.

У Венеціанської комісії виникло чимало критичних коментарів до його тексту. В комісії залишилися незадоволені мовним законом. До слова, ваш Президент Віктор Янукович також вважає за необхідне створити робочу групу з його вивчення. В законі багато проблем, особливо пов\'язаних із тим, що він захищає перш за все права однієї мови - російської, не пропонуючи такого ж захисту іншим мовам національних меншин

— Генеральний секретар Ради Європи Турб'єрн Ягланд

"Мало хотіти - треба володіти мовою. Нині в Дніпропетровську працює єврейська школа, яка на балансі міської ради. Ми сплачуємо всі необхідні витрати на утримання навчального закладу та заробітну плату вчителям. Якщо цієї школи буде мало, відкриємо ще одну. Мало буде - ще одну відкриємо", - сказав Куліченко.

Разом з тим він визнав, що російська мова в Дніпропетровську ніяких утисків не відчуває. "Я був би щасливий, якби в Дніпропетровську говорили двома, трьома, чотирма, п'ятьма або шістьма мовами", - сказав міський голова.

Нагадаємо, сьогодні, 12 вересня, на 27-й черговій сесії міської ради VI скликання депутати проголосували за реалізацію положення закону про мови в Дніпропетровську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram