ГоловнаСвіт

У Лівії вбили посла США

Американське посольство евакуює своїх співробітників.

У Лівії вбили посла США

Унаслідок нападу на консульство США в Бенгазі загинув американський дипломат, який був послом цієї країни в Лівії.

Про це повідомляє телеканал "Аль-Арабія" з посиланням на власні поінформовані джерела.

На сайті посольства зазначено, що дипломата звали Крістофер Стівенс. Разом із ним загинули два морських піхотинці, які відповідали за безпеку посла, і ще один працівник диппредставництва, особи якого поки не встановлено. Торік Стівенс був посередником під час переговорів із лівійським повстанським рухом, який пізніше скинув режим Муаммара Каддафі.

Агентство Reuters, своєю чергою, додає, що, крім посла, в Бенгазі вбито ще трьох співробітників американського посольства. Їхні імена та посади поки не вказують.

Американське консульство в Бенгазі 11 вересня атакував натовп ісламістів, обурених появою в інтернеті фільму "Невинність ісламу", створеного в США кінематографістами-аматорами. Автори стрічки показали мусульман і їх релігію у вкрай непривабливому світлі, що викликало хвилю обурення в ісламському світі.

Розлючені мусульмани атакували не тільки американське консульство в Бенгазі, але й посольство США в Єгипті. У Каїрі демонстранти зірвали з посольства прапор США й замінили його прапором, що традиційно використовує "Аль-Каїда".

Як повідомляє Associated Press, Сем Бейсіл, автор фільму, що спричинив скандал

, заявив, що шкодує про загибель американців у Лівії, але звинувачує в цьому не себе, а слабку охорону консульства. Себе він називає американським євреєм і заявляє, що гроші на виробництво фільму дали більше ста жертводавців з єврейської громади. На його думку, стрічку знято для того, щоб "викрити іслам" у близькосхідному регіоні.

Убивство американських дипломатів уже засудили як лівійські, так і американські керівники.

За даними арабського телеканалу Al Jazeera, США евакуювали своє консульство в Бенгазі. Евакуйовано вже 35 співробітників консульства, інформує "Газета.ру".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram