ГоловнаПолітика

Власенко: борг ЄЕСУ не було перекладено на державу

Держгарантій перед Росією не існує, запевняє адвокат.

Власенко: борг ЄЕСУ не було перекладено на державу
Фото: Дмитрий Неймырок/most-kharkov.info

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявив, що ніяких гарантій України щодо ЄЕСУ перед Міністерством оборони Росії не існує.

Про це він заявив на брифінгу біля харківської лікарні "Укрзалізниці", повідомляє БЮТ.

За його словами, державні гарантії враховуються Міністерством фінансів у Державному бюджеті. Таким чином всі 16 років ці гарантії повинні були враховуватися в державних бюджетах РФ і України.

"Ці бюджети затверджують парламенти, їх виконання здійснює відповідне Міністерство фінансів. Якби ці гарантії існували - то напевно б Російська Федерація вже неодноразово заявила якісь претензії до України, а не чекала 16 років в тиші та мовчанні", - навів свої аргументи Власенко.

Він також зазначив, якщо українські суди, "які тотально контролює Янукович", винесуть вердикт не на користь України, "то це означатиме одне - чергове продовження використання судової системи для здійснення політичних репресій".

Як відомо, Служба безпеки України в жовтні 2011 року висунула проти Юлії Тимошенко звинувачення в спробі перевести на державу $405,5 млн боргу корпорації ЄЕСУ перед Міноборони Росії.

"Тимошенко звинувачують у тому, що, будучи президентом і фактичним власником корпорації ЄЕСУ, за попередньою змовою з колишнім прем'єром Павлом Лазаренком вчинила замах на розтрату коштів державного бюджету в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабінет Міністрів зобов'язань приватної корпорації ЄЕСУ перед міноборони Росії на суму $405, 5 млн", - заявляв раніше керівник головного слідчого управління СБУ Іван Дерев'янко.

Сам борг сформувався внаслідок невиконання умов контракту, укладеного між ЄЕСУ й оборонним відомством, - українська компанія зобов'язалася поставити російським військовим будматеріали, натомість отримавши від Росії газ на $405,5 млн. Росія свої зобов'язання виконала, ЄЕСУ - ні, заявляли слідчі СБУ минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram