ГоловнаПолітика

Білоруси просять Януковича не добудовувати ХАЕС

Жителів Білорусі піддають додатковому неприпустимому ризику радіаційного впливу.

Білоруси просять Януковича не добудовувати ХАЕС
Фото: www.firstnews.ru

Білоруське громадське об'єднання "Екодім" закликало Президента України Віктора Януковича відмовитися від планів реалізації проекту, що передбачає завершення будівництва Хмельницької АЕС.

Як інформує власний кореспондент УНІАН у Республіці Білорусь, про це йдеться у зверненні, поширеному ГО "Екодім".

"Ми поділяємо стурбованість українських екологічних організацій із приводу реалізації цього проекту і звертаємося до Віктора Януковича з проханням не підписувати цей закон. Ми просимо також Міністерство природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Білорусі докласти зусиль для відновлення консультацій з Україною щодо добудови Хмельницької АЕС за участю білоруської громадськості, а також повідомити Комітет із дотримання Конвенції Еспоо про порушення, що мали місце під час прийняття рішень про добудову станції", - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, Верховна Рада 6 вересня ухвалила Закон "Про розміщення, проектування і будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електростанції".

Білоруські екологи зазначають, що для 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС планують використати застарілу, проте раніше не реалізовану технологію, що підвищує небезпеку проекту.

"Особливо ми наголошуємо на тому, що проект є транскордонним і передбачає використання в циклі охолодження реакторів цієї АЕС транскордонної річки Горинь, що впадає в Прип'ять. Таким чином, жителі районів Білорусі, які вже постраждали від Чорнобильської АЕС, піддаються додатковому неприпустимого ризику радіаційного впливу", - йдеться в документі.

"Закон прийнято без проведення громадських слухань і належних консультацій із громадськістю Білорусі, про які ми просили в листі Міністерству екології та природних ресурсів України. Ми сподіваємося на те, що Україна не піде шляхом подальших порушень міжнародних екологічних конвенцій і не допустить реалізації цього високонебезпечного, в тому числі для жителів Білорусі, транскордонного проекту", - йдеться у зверненні до Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram