ГоловнаПолітика

У Криму вимагали ліквідувати українську мову

Російські націоналісти кажуть, що українців "створили" Німеччина й Австрія.

У Криму вимагали ліквідувати українську мову
Фото: http://journalufa.com

У Сімферополі кілька десятків активістів російського націоналістичного руху закликали ліквідувати державний статус української мови.

Серед вимог Народного фронту "Севастополь-Крим-Росія" - повна русифікація кримських шкіл і ліквідація державного статусу української мови.

Вони принесли в державну установу петицію з вимогою вилучити українську мову зі шкільної програми та залишити її для вивчення "лише факультативно, за бажанням батьків".

Координатор "фронтовиків" Валерій Подьячий, говорить, що "краще" вивести вивчення української мови в недільні школи.

Багато говорять про те, що начебто в нас  утискають українську мову. Я дуже добре знаю ситуацію за останні 10 років і можу чітко сказати, що тільки в роки роботи уряду Віктора Януковича та тепер, коли урядом керую я, на розвиток української культури виділяють коштів в рази більше, ніж у час найбільш націоналістичних урядів.

— Прем'єр-міністр України Микола Азаров

Разом з тим він наголосив, що не виступає проти "вільного розвитку української мови" в країні, і не проти того, щоб громадяни "насолоджувалися прекрасною мелодійністю і пишністю" українського слова.

"Колядки, щедрівки, веснянки, байки, гуморески - все це треба вітати. А з державного вжитку цю мову слід вилучити", - заявив Подьячий.

Голова "Російського товариства Криму" Анатолій Лось заявив на мітингу, що українців і української мови насправді немає, тому що їх "придумали австрійці, поляки та Німеччина".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram