ГоловнаПолітика

Іващенко хоче домогтися зняття звинувачень

Касацію подадуть ближче до листопада.

Іващенко хоче домогтися зняття звинувачень
Фото: obozrevatel.com

Колишній в. о. міністра оборони Валерій Іващенко має намір подати касацію на вирок Апеляційного суду, щоб домогтися зняття звинувачень.

Про це заявив його адвокат Борис Нечипоренко, пише "КоммерсантЪ".

"Колегія суддів (Апеляційного суду Києва, - ред.) вважає, що судовий розгляд справи (Печерським райсудом, - ред.) проведено повно, всебічно й об'єктивно", - зазначено в рішенні Апеляційного суду Києва, яким володіє видання.

Згідно з документом, колегія суддів також дійшла висновку, що дії Іващенка кваліфіковано правильно, покарання йому призначено обґрунтовано, з урахуванням стану здоров'я і державних нагород.

"Разом із тим колегія суддів не погоджується з висновком суду про необхідність реального відбування засудженим покарання у місцях позбавлення волі", - наголошено в рішенні Апеляційного суду.

При цьому в документі вказано, що 9 серпня 2012 року Валерій Іващенко подав заяву, в якій пояснив: "погоджуючи план санації ДП "Феодосійський судномеханічний завод", я припустився помилки через відсутність досвіду в таких питаннях".

Цю заяву колегія суддів розцінює як фактичне визнання ним своєї провини. У зв'язку з цим Апеляційний суд ухвалив рішення звільнити Іващенка від відбування покарання. "Суттєвих порушень вимог Кримінального процесуального кодексу, які були б безумовною підставою для скасування вироку, немає", - підсумувала колегія суддів.

Сам Іващенко та його адвокат з визначенням Апеляційного суду категорично не погоджуються.

"Валерій Іващенко вийшов на свободу, але це напівзахід. Ми переконані, що в його діях узагалі відсутній склад злочину. Його притягнуто до відповідальності незаконно, тому справа стосовно нього має бути закритою за реабілітуючими підставами", - заявив Нечипоренко.

Він наголосив, що колишній керівник Міноборони винуватим себе ніколи не визнавав: "Він вважає, що, можливо, допустив некримінальну помилку".

За словами адвоката, касаційну скаргу буде подано в ВССУ ближче до листопада, оскільки до закінчення передбаченого законодавством тримісячного терміну ніяких дій у цій справі все одно не робитимуть. При цьому він не відкинув, що його підзахисний вимагатиме санкцій для колегії суддів Печерського райсуду Києва під головуванням Сергія Вовка, що винесла йому вирок.

"Ми поки це не обговорювали, але такий варіант можливий. Можливо, ми також поставимо питання про порушення кримінальних справ щодо слідчих, які фальсифікували цю справу", - сказав Нечипоренко.

Касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Києва може подати не тільки сторона захисту, але і сторона держобвинувачення, заявили в ГПУ.

"У Генпрокуратурі не відкидають імовірності оскарження рішення Апеляційного суду Києва в касаційній інстанції", - зазначила прес-секретар генпрокурора Віктора Пшонки Маргарита Велькова. Вона уточнила, що остаточне рішення з цього питання буде прийнято після того, як у відомстві уважно ознайомляться з повним текстом рішення Апеляційного суду.

Нагадаємо, 14 серпня Апеляційний суд Києва змінив вирок Печерського районного суду Києва, яким Іващенка було засуджено до п'яти років реального позбавлення волі за перевищення службових повноважень, на покарання у вигляді позбавлення волі на п'ять років під випробувальний термін 1 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram