ГоловнаПолітика

Тейшейра: підписання Угоди про асоціацію навряд чи можливе

Посол залишає Україну з почуттям розчарування.

Тейшейра: підписання Угоди про асоціацію навряд чи можливе
Фото: fakty.ictv.ua

Глава представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра вважає, що в нинішній ситуації підписання Угоди про асоціацію навряд чи можливе.

"У нинішніх умовах, я думаю, буде дуже складно підписати Угоду про асоціацію. Я хотів би нагадати, що для підписання цієї угоди необхідна згода всіх країн ЄС. А зараз багато країн ЄС не хочуть підписувати цей документ, зважаючи ситуації, що склалася в Україні" , - розповів дипломат.

Він нагадав, що ЄС очікував і очікує від України вирішення ситуації з політично мотивованими кримінальними справами, проведення чесних виборів і справжнього впровадження реформ.

"Тобто ЄС повинен побачити, що Україна і справді проводить необхідні реформи. Однак на сьогодні ми не бачимо прогресу на шляху реалізації цих умов. Тобто ті питання, які викликають занепокоєння у ЄС, а саме: законодавство про вибори, неучасть у виборах лідерів опозиції, - вони залишаються актуальними, але рішення з цього приводу буде ухвалено на Раді міністрів ЄС", - зазначив посол.

"Я не можу передбачити, яким буде це рішення, але в нинішніх умовах таке підписання Угоди про асоціацію навряд чи може відбутися", - додав Тейшейра.

Щодо надій Києва підписати цей документ з ЄС після виборів до кінця поточного року, то дипломат зазначив, що все залежатиме від виконання вищезазначених умов.

"Якщо ці умови будуть виконані, то шанси на підписання угоди є. Важко очікувати, що угода буде підписана, якщо ситуація в країні не зміниться", - сказав він.

Посол також зазначив, що залишає Україну з почуттям розчарування.

"Коли 4 роки тому я приїхав в Україну, то думав, що ця країна активно долає шлях євроінтеграції, я був сповнений ентузіазму зробити свій внесок і підтримати вашу країну на цьому шляху. Однак сьогодні процес євроінтеграції України в реальності припинено. Тож у мене є почуття розчарування і жалю", - підсумував він.

Нагадаємо, 19 грудня 2011 року в Києві відбувся саміт "Україна - ЄС", на якому планувалося парафування угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Угода була парафована 30 березня.

Для того, щоб вона набрала чинності, необхідно підписання та ратифікація Верховною Радою, Європарламентом і парламентами країн-членів ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram