ГоловнаПолітика

Кравчук: автори закону про мови не хочуть співпрацювати з робочою групою

Екс-президент заявив, що Колесніченко поверхово знає "мовну" проблему.

Кравчук: автори закону про мови не хочуть співпрацювати з робочою групою
Фото: obozrevatel.com

Колишній президент, голова однієї з двох підгруп робочої групи з удосконалення мовного законодавства Леонід Кравчук звинувачує авторів закону про мови в небажанні співпрацювати з цією групою.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Комментарии".

"На жаль, ми не змогли знайти співпраці з авторами закону, тому що вони дуже "зайняті". Коли до них звертаються письмово, то той самий Колесніченко відповідає, що він дуже зайнятий на окрузі. Правда, він надсилає нам письмові зауваження, які хоче , щоб ми розглянули", - сказав Кравчук.

Також він відзначив неможливість дискусії між робочою групою та співавтором закону, "регіоналом" Вадимом Колесніченком.

Результати роботи цієї групи - це робота "наперсточників" на вокзалі. Це абсолютно неприйнятно, абсолютно провально. І я зроблю все, щоб новий законопроект про мови не тільки не було проголосовано у Верховній Раді, але й не було там зареєстровано.

— Вадим Колесніченко

"У нашій групі працюють професіонали - академіки, директори інститутів, люди, які десятиліттями працювали над мовними проблемами - і ми не хочемо сперечатися з людьми, які мають певні політичні наміри, а саму проблематику знають досить поверхово", - підкреслив Кравчук.

За його словами, робоча група представила новий проект в Національну академію наук для порівняння його із чинним законом на предмет відповідності цих документів Конституції та Європейській хартії регіональних мов.

На думку колишнього Президента, чинна редакція закону на законодавчому рівні ділить Україну на Схід і Захід.

Нагадаємо, робоча група підготувала новий варіант мовного закону "Про засади державної мовної політики". Як говориться в положеннях документа, статус регіональної мови не передбачається для мов нацменшин, а лише припускаються заходи щодо їх захисту в разі, якщо на певній території проживає не менше за 30% носіїв такої мови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram