ГоловнаПолітика

Під Харківською облрадою зійшлися прихильники і противники "мовного" закону

Комуністи вимагають надати російській мові статус державної.

ФОТО: comments.ua

Сьогодні, 30 серпня, на сесії Харківської обласної ради розглядається питання про першочергові заходи щодо реалізації в Харківській області закону України "Про засади державної мовної політики".

Прихильники і супротивники "мовного закону" пікетують сесію облради.

На площі Свободи навпроти Будинку Рад відбувається пікет КПУ, в якому беруть участь близько 50 осіб, пікет ВО "Свобода", в якому беруть участь також близько 50 осіб, і пікет прихильників Об'єднаної опозиції, на якому присутні більше ніж 100 осіб.

Активісти КПУ тримають прапори партії та транспаранти з написами: "Російській мові - статус державної", "Двомовність - гарантія єдності України", "Націоналізму - ні, двомовності - так", "Захистимо право жителів Слобожанщини користуватися російською мовою".

Прихильники КПУ вимагають доопрацювати мовний закон і надати російській мові статус державної, а не регіональної. Але, на їхню думку, це питання має вирішуватися на Всеукраїнському референдумі, а не у парламенті.

Активісти ВО "Свобода" тримають національні прапори і прапори з символікою партії. Люди заявляють, що мовний закон є антинаціональним і його потрібно скасувати. Противники мовного закону скандують: "Ганьба", "Банду геть!".

На думку голови облорганізації "Свобода" Ігоря Швайки, русифікація України триватиме, поки в країні не з'явиться національна влада.

Прихильники Об'єднаної опозиції тримають національні прапори, прапори ВО "Батьківщина" та політичної партії "Наша Україна", а також транспаранти з написами: "Ні мовному розколу України", "Єдина мова - єдина держава".

Прихильники Об'єднаної опозиції вимагають від облради не затверджувати за російською мовою статусу регіональної.

Спікери всіх трьох пікетів говорять одночасно, намагаючись перекричати один одного.

Прихильники КПУ використовують звукопідсилюючу апаратуру. Пікет КПУ відділено кордоном міліції від пікетів ВО "Свобода" і Об'єднаної опозиції.

Нагадаємо, 8 серпня Президент України Віктор Янукович підписав закон "Про засади державної мовної політики" "регіоналів" Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка, ухвалений Верховною Радою 3 липня. 10 серпня "мовний" закон було опубліковано і, як наслідок, він набув чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram