ГоловнаПолітика

В Європарламенті обурилися дискримінацією українців під час оформлення віз

Українцям отримати візи низки країн ЄС складніше, ніж росіянам.

В Європарламенті обурилися дискримінацією українців під час оформлення віз

Депутати Європарламенту з групи "Друзі України" мають намір порушити проблемні питання оформлення шенгенських віз для українців.

"Ми ухвалили рішення, що по приїзду в Брюссель зробимо депутатський запит в Європейську комісію", - повідомив європарламентарій Олександр Мирський (Латвія) під час конференції "Парламентські вибори в Україні та перспективи європейської інтеграції", яка відбулася в четвер у Києві.

Він обурився ситуацією, коли європейські посольства висувають до громадян Росії значно менше вимог під час отримання віз, аніж громадянам України. За словами Мирського, депутати  вимагатимуть роз'яснень, на підставі яких критеріїв для українців процедура оформлення шенгенської візи значно складніша, ніж для громадян інших країн СНД.

Окрім того, за його словами, в Європарламенті буде порушено питання, щодо того, що посольства країн ЄС займаються невластивою для них діяльністю, передаючи право на видачу віз певним агентствам. "На наш погляд, це неприпустимо і призводить до корупційної складової, про що буде зроблено запит до комітету ЄП із питань корупції", - додав Мирський.

У свою чергу, європарламентарій Івар Падар (Естонія) відзначив важливість поліпшення ситуації з оформленням шенгенських віз для українців. "Там застосовують якісь подвійні стандарти, і ми хотіли би знати, чому вимоги для українців суворіші порівняно з вимогами до росіян", - сказав він.

Белла Ковач (Угорщина) підтримала ідею подальшої лібералізації візового режиму між Україною та ЄС. "Цього разу в мене нова ідея: давайте скасуємо візовий режим для тих, хто "не винен" - люди, які народилися після 1991 року, і давайте скасуємо візовий режим для старих, пенсіонерів", - озвучила свою ініціативу європарламентарій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram