ГоловнаПолітика

Івано-Франківська міськрада відмовилася коритися мовному закону

"Малоросійський Президент" замахнувся на душу народу - українську мову, вважають депутати.

Івано-Франківська міськрада відмовилася коритися мовному закону
Фото: franuk.com

Івано-Франківська міськрада 23 серпня ухвалила заяву до Президента, Верховної Ради та Конституційного Суду щодо невизнання закону про мови.

У заяві йдеться, що депутати висловлюють "категоричне невизнання і непокору ухваленому Верховною Радою України 3 липня 2012 року і підписаного Президентом України 8 серпня 2012 року Закону "Про засади державної мовної політики".

"Наше невизнання ґрунтується на тому, що грубо, в порушення ст. 10 Конституції України, нині діюча влада на чолі з малоросійським Президентом, шахрайськими і насильницькими методами ухвалення закону підірвала фундамент конституційного ладу в державі. - говориться в документі. - На 22-му році Незалежності вищий законодавчий орган країни взяв курс на знищення національних цінностей і характерних ознак держави, замахнувшись на душу народу - українську мову. Президент не прислухався до численних звернень громадськості та підписав цей ганебний закон".

На думку депутатів, провладна більшість у ВР "демонструє свою антинародну діяльність, спрямовану на узурпацію існуючої українофобської влади, знищення останніх ознак демократії і будівництво олігархічно-кланової диктатури".

Депутати переконані, що ухвалення низкою місцевих рад рішень про визнання на їх територіях виключно російської мови в якості регіональної спрямоване не "на зрівняння прав різномовного населення, а, навпаки - на затвердження єдиної імперської мови в регіонах, а отже і в цілому державі".

"Ми переконані, що цей закон є спекулятивним напередодні парламентських виборів, - говориться в заяві міської ради. - Процедура ухвалення та реалізації цього закону є сумнівною, суперечливою і не підкріпленою іншими законодавчими нормами, а тому потребує негайної реакції Конституційного Суду України".

Депутати Івано-Франківської міської ради заявляють, що мовний закон на території Івано-Франківська не є чинним.

Нагадаємо, раніше аналогічне рішення ухвалила Тернопільська обласна рада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram