ГоловнаПолітика

Яценюк вимагає запобігти закриттю українських класів у Донецьку

Політик просить Генпрокурора розібратися.

Яценюк вимагає запобігти закриттю українських класів у Донецьку
Фото: frontzmin.ua

Голова Ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Арсеній Яценюк звернувся до генерального прокурора України Віктора Пшонки з вимогою запобігти закриттю україномовного класу Донецької гімназії "Гармонія".

Про це повідомили в прес-службі партії "Фронт Змін".

У депутатському зверненні Яценюка до генпрокурора від 21 серпня зазначається, що, за даними ЗМІ, влада Донецька намагається незаконно закрити єдиний 10-й клас гімназії "Гармонія" з українською мовою навчання. Начальник відділу освіти Ленінського району міста обґрунтовує рішення закрити клас тим, що в ньому налічується 16 дітей, а повинно бути не менше ніж 25.

У депутатському зверненні зазначається, що така вимога відділу освіти суперечить положенням Закону України "Про загальну середню освіту", який не містить обмежень щодо мінімальної кількості дітей в міських школах і встановлює лише верхню межу наповнюваності класу - 30 учнів.

"Вимога порушує також основоположні норми Конституції України, за якою держава забезпечує доступність і безкоштовність освіти, а також всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України", - зазначає Яценюк.

Більш того, райвідділ освіти оголосив про плани закрити клас менш ніж за два тижні до початку нового навчального року, "що ставить під загрозу можливість влаштувати дітей в інші навчальні заклади в строк до 1 вересня", наголошується у зверненні.

Яценюк вимагає від генпрокурора здійснити перевірку обставин можливого закриття українського класу Донецької гімназії, вжити необхідних заходів щодо запобігання його ліквідації та притягнути винуватих осіб до відповідальності.

Нагадаємо, в Донецьку представники ініціативної групи батьків учнів єдиного 10-го класу в українській гімназії "Гармонія" стурбовані можливістю його закриття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram