ГоловнаПолітика

Ізмаїльське Товариство Кирила і Мефодія має намір відстоювати болгарську в суді

В організації заявляють, що болгари становлять понад 10% населення міста.

Ізмаїльське Товариство Кирила і Мефодія має намір відстоювати болгарську в суді
Фото: mospat.ru

Ізмаїльська громадська організація "Товариство Кирила і Мефодія" має намір відстоювати в судах визнання болгарської мови регіональною на території міста.

Про це йдеться в оприлюдненій заяві організації, прийнятій у відповідь на відмову депутатів Ізмаїльської міськради визнати болгарську мову регіональною в місті.

Зокрема, в заяві наголошено, що болгари Ізмаїла обурені рішенням влади міста, оскільки, відповідно до нового закону, в місті понад 10% населення є етнічними болгарами.

Також зазначено, що на цей факт члени товариства вказували під час звернення до Ізмаїльської міськради, однак під час ухвалення рішення депутати проігнорували його.

Зазначено, що, за даними перепису населення в Україні 2001 року, в Ізмаїлі домінує російськомовне населення - 43,7%, у місті також проживають 38% українців, понад 10% болгар і 4,3% молдаван.

Болгари Ізмаїла заявили, що будуть шукати підтримки в реалізації положень закону про мови у Президента Віктора Януковича, який підписав цей законодавчий акт.

"Якщо і це не спрацює, болгари планують відстоювати свої права в суді", - резюмують автори документа.

Нагадаємо, раніше міськрада Ізмаїла Одеської області відмовилася розглядати на позачерговій сесії питання про надання болгарській мові регіонального статусу нарівні з російською.

При цьому депутати закріпили за російською мовою регіональний статус.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram