ГоловнаПолітика

Кучма: в Україні має бути державна мова

Екс-президент вважає, що проблему регіональних мов занадто політизують.

Кучма: в Україні має бути державна мова
Фото: Макс Левин

Нещодавно ухвалений закон "Про засади державної мовної політики" не працює на національну ідею.

Таке переконання висловив екс-президент України Леонід Кучма.

"Цей закон не працює на національну ідею і незалежність української держави. Я думаю, що сьогодні - ні", - сказав він.

Мовне питання є дуже вразливим для суспільства, адже українська мова має особливий політико-правовий статус, який піднесено до рівня конституційної норми

— Віктор Янукович, Президент України

"Я весь час був прихильником того, що мова державна має бути однією, і не мав щодо цього жодних сумнівів", - наголосив Кучма. На його думку, проблему регіональних мов занадто політизують і вирішують несвоєчасно.

"Якщо докладніше підходити до Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, то до цієї проблеми варто було б підходити, коли ми міцно станемо на ноги, коли в суспільстві буде згода. А от коли ми на цьому робимо політику - це не той час, коли потрібно це робити", - вважає Кучма.

Екс-президент також зазначив, що закон провокує чимало запитань. "Потрібно уважніше подивитися на цей закон, тому що коли ми сьогодні говоримо, що протягом трьох місяців будемо вносити до нього зміни, то виникає питання: він працює чи не працює?" - сказав Кучма.

"Це головний біль сьогодні для всіх політиків, а особливо для Президента - бо на ньому передусім лежить відповідальність", - вважає він.

"Потрібно сьогодні шукати із цього всього якийсь цивілізований вихід. Потрібно зробити спробу сісти за стіл і знайти щось конструктивне", - наголосив екс-президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram