ГоловнаПолітика

У Херсоні російську зробили регіональною

Опозиційні депутати закликали "регіоналів" відмовитися від голосування.

У Херсоні російську зробили регіональною
Фото: www.gumilev-center.ru

Херсонська міськрада сьогодні на позачерговій сесії надала російській мові статус регіональної.

За це рішення проголосували 47 депутатів міськради з 56, зареєстрованих у сесійній залі. 6 депутатів проголосували проти, один - утримався і двоє - не голосували.

Рішення прийнято з метою реалізації положень Закону України "Про засади мовної політики".

Мер Херсона Володимир Сальдо, який виступив перед голосуванням, повідомив, що, згідно з даними обласного управління статистики Херсонської області, за результатами перепису населення 2001 року 55,4% жителів області вважають себе українцями, а 45,3% - росіянами. При цьому в Херсоні ця пропорція становить 56,2% і 42,5% відповідно.

Тому, сказав мер, цим рішенням ми інформуємо жителів міста, що регіональною мовою на території Херсонської міської ради стає російська.

Під час обговорення рішення виступили шестеро депутатів від опозиційних фракцій, які входять в об'єднання "За Батьківщину". Вони закликали своїх колег із фракції Партії регіонів, що становить більшість у міськраді, відмовитися від ухвалення цього рішення.

Опозиціонери вказували на неоднозначність положень затвердженого закону, на відсутність механізмів його реалізації та джерел фінансування і пропонували проект цього рішення попередньо розглянути на комісії і тільки потім виносити на розгляд міськради.

Перед початком сьогоднішньої сесії з 14.00 біля будівлі мерії Херсона відбувався пікет прихильників опозиційних партій, зокрема ВО "Батьківщина", ВО "Свобода" й інших, які протестували проти розгляду Херсонською міськрадою рішення про регіональну мову.

Нагадаємо, раніше статус регіональної російській мові надали Одеса, Севастополь, Харків, Миколаїв, а також Одеська, Донецька, Запорізька, Херсонська, Луганська, Дніпропетровська області та Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram