ГоловнаПолітика

Україна призупинила видачу Росії підозрюваного в замаху на Путіна

Генпрокуратура дослухалася до рекомендацій Європейського суду з прав людини.

Україна призупинила видачу Росії підозрюваного в замаху на Путіна
Адам Осмаев

Україна призупинила екстрадицію в Росію Адама Осмаєва, якого підозрюють у підготовці замаху на Володимира Путіна.

Як пише у вівторок, 21 серпня, російська газета "Коммерсантъ", це пов'язано з рекомендацією Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Рішення про екстрадицію Осмаєва в Росію було ухвалено 14 серпня - відповідну постанову виніс Апеляційний суд Одеської області, відхиливши скаргу підозрюваного. Осмаєва вже заочно заарештував Лефортовський районний суд Москви.

Проте захист передбачуваного лідера осередку угруповання "Імарат Кавказ" звернувся в ЄСПЛ. У скарзі Європейському суду адвокати зазначили, що в Росії Осмаєв може зазнати катувань і нелюдського ставлення. ЄСПЛ запросив в України документи в цій справі, а на час їх розгляду рекомендував зупинити екстрадицію.

Суд ухвалив це рішення ще в п\'ятницю. Тільки сьогодні ми дізналися про це. Звичайно, рішення Європейського суду має рекомендаційний характер. Але ще не було випадку, щоб до цього рішення не дослухалися

— дружина Адама Осмаєва

"Екстрадиція вже була підготовлена, проте оскільки Україною підписано відповідні міжнародні конвенції, міжнародне законодавство для нас є пріоритетним й обов'язковим. Тому процедура була відразу припинена", - повідомив "Коммерсантъ" начальник відділу зв'язків зі ЗМІ української Генпрокуратури Юрій Бойченко.

Якщо ЄСПЛ заборонить екстрадицію, за злочини, в яких російська влада звинувачує Осмаєва, його будуть судити в Україні.

Громадянин Росії Адам Осмаєв і його передбачуваний спільник, громадянин Казахстану Ілля П'янзін були затримані в Одесі в лютому 2012 року. Їх затримали після вибуху у квартирі, де вони, за версією слідства, виготовляли бомби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram