ГоловнаПолітика

Колесніченко вирішив, що бюлетені повинні бути українською

"Регіонал" боїться фальсифікацій.

Колесніченко вирішив, що бюлетені повинні бути українською
Фото: Макс Левин

Найсуттєвішою поправкою до закону про мови називають пропозицію скасувати друкування бюлетенів регіональними мовами під час українських виборів.

Про це повідомив народний депутат, автор закону про статус мов Вадим Колесніченко в коментарі газеті "Сьогодні".

"Друкуючи бюлетені в різних місцях, ми можемо отримати звинувачення у фальсифікації виборів, а це нам ні до чого", - пояснює Колесніченко.

За його словами, пропозиції передано комісії, яку очолює віце-прем'єр Раїса Богатирьова і яка повинна підготувати проект змін до закону.

Окрім того, в законі хочуть виділити певний термін для вивчення місцевими чиновниками та суддями регіональних мов.

Також Колесніченко і Ківалов звернулися до Богатирьової з пропозицією розширити склад її комісії: "Зараз до неї входять тільки представники україномовної інтелігенції, ми ж пропонуємо, щоб у комісії було представлено інтелігенцію, для якої рідними є російська, угорська й інші мови".

А от пропозицію радника Президента Ганни Герман підняти бар'єр, який дозволяє вводити регіональну мову, з 10% до 20-30% населення, на думку Колесніченка, не можна реалізувати: "Ця пропозиція спрямована проти угорської, румунської та кримськотатарської мов, які при збільшенні бар'єру втратять регіональний статус - адже вони мають 10-15% у своїх регіонах. У такому разі закон про засади мовної політики перетвориться на закон про російську мову, оскільки тільки вона отримає право на регіональний статус. Не думаю, що це правильно".

Нагадаємо, 10 серпня в Україні набув чинності закон про засади державної мовної політики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram