ГоловнаПолітика

МНС: в Україні ніде зберігати відпрацьоване ядерне паливо

Наразі відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС зберігається в Росії.

МНС: в Україні ніде зберігати відпрацьоване ядерне паливо
Фото: greenopolis.com

Міністерство з надзвичайних ситуацій України висловило занепокоєння з приводу відсутності потужностей для зберігання переробленого атомними електростанціями України ядерного палива.

Про це на прес-конференції повідомив в.о. голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Дмитро Бобро.

"На сьогодні в Україні не вирішено питання про захоронення відпрацьованого ядерного палива. Згідно із законодавством України, такі відходи повинні зберігатися в глибоких, стабільних формаціях", - повідомив Бобро.

"В іншому випадку Україна змушена буде платити за зберігання своїх радіоактивних відходів Росії, поки на території країни не буде побудовано власне сховище", - зазначив Бобро.

Нагадаємо, наразі відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС (за винятком Запорізької АЕС, де контейнерний "сухий" тип складу експлуатується з 2001 року) відправляється для тимчасового зберігання і подальшої переробки в Росію.

Вартість послуг російських спеціальних підприємств за зберігання і обробку відпрацьованого ядерного палива постійно зростає: за період з 2001 по 2011 рік - майже в 3,4 рази.

Крім того, починаючи з 2013 року, Україна повинна буде забрати з Росії для зберігання і подальшого розпорядження отруйні радіоактивні відходи, отримані в результаті переробки відпрацьованого палива українських АЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram