ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Опозиція оскаржить рішення щодо Тимошенко і Луценка

Кажуть, що є законодавчі норми.

Опозиція оскаржить рішення щодо Тимошенко і Луценка
Фото: byut.com.ua

Об'єднана опозиція "Батьківщина" оскаржила у Вищому адміністративному суді рішення Київського апеляційного адміністративного суду, який не задовольнив скаргу до ЦВК на відмову зареєструвати колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка кандидатами в народні депутати.

Про це повідомили в прес-службі партії "Фронт Змін".

Зазначають, що "в апеляційній скарзі, яку від імені Об'єднаної опозиції подав до Вищого адміністративного суду її представник у ЦВК Руслан Князевич, зазначено, що суд під час розгляду справи не застосував положення відповідних статей Конституції України, які є нормами прямої дії".

"Так, ч. 3 ст. 76 Конституції накладає обмеження лише на обрання до Верховної Ради громадянина, який має не погашену і не зняту судимість, але не на його реєстрацію", - сказано в документі.

Також наголошено, що "судом під час ухвалення рішення не застосовано положення ст. 25 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, згідно з яким кожен громадянин повинен без будь-якої дискримінації і без необґрунтованих обмежень мати право голосувати й бути обраним".

Об'єднана опозиція вважає, що суд "також не застосував положення Декларації "Про критерії вільних і чесних виборів", згідно з яким кожен має право брати участь в управлінні своєю країною і повинен мати рівні можливості висунути свою кандидатуру на виборах.

Оскаржити рішення Центральної виборчої комісії - це право будь-якої політичної сили, якщо вона не згідна із цим рішенням

— заступник голови ЦВК Андрій Магера

Отже, Об'єднана опозиція "Батьківщина" вимагає скасувати постанову Київського апеляційного адміністративного суду, визнати незаконною постанову ЦВК про відмову в реєстрації Юлії Тимошенко та Юрія Луценка та зобов'язати ЦВК зареєструвати їх кандидатами в народні депутати України від "Батьківщини".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram