ГоловнаПолітика

Російський опозиціонер шукає притулку в Україні

Дев'яткін був раніше засуджений до умовного терміну.

Російський опозиціонер шукає притулку в Україні
Фото: segodnya.ua

Активіст "Іншої Росії" Олексій Дев'яткін і його дружина Дженні Курпен просять політичного притулку в Україні, побоюючись кримінального переслідування у справі про безлади на Болотній площі 6 травня.

Про це повідомив член виконкому, прес-секретар незареєстрованої партії "Інша Росія" Олександр Аверін.

"Олексій Дев'яткін і журналістка Дженні Курпен попросили притулку в Україні. Їх обох неодноразово викликали до Слідчого комітету, і, хоча їх не було на Болотній, ми знаємо про прецеденти, коли людей за аналогічних обставин заарештовували", - повідомив Аверін.

За його словами, Дев'яткін був раніше засуджений до умовного терміну за статтею про масові заворушення (ст. 212 КК РФ) за акцію нацболів у приймальні адміністрації глави держави.

У Міжрегіональній правозахисній асоціації "Агора", до якої звернулася Д. Курпен, повідомили, що фахівці програми юридичного захисту ХІАС (Hebrew Immigrant Aid Society - Товариство допомоги єврейським іммігрантам), організації-партнера управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні вже допомогли Курпен і Дев'яткіну зібрати необхідний пакет документів.

За словами офіційного представника "Агори" Дмитра Колбасина, у разі відмови української сторони вони готові звернутися до влади інших європейських країн.

Нагадаємо, 6 травня узгоджений із московською владою "марш мільйонів" на Болотній площі переріс у сутички демонстрантів із поліцією. Опозиція звинуватила поліцію в перешкоджанні ході та мітингу, а поліція звинуватила опозицію в навмисній провокації. Почалися заворушення, було затримано більш ніж 400 осіб. В акції, за даними організаторів, узяли участь близько 20 тис. осіб, за даними поліції - близько 8 тисяч.

У день "маршу" було порушено кримінальні справи за ст. 212 КК РФ (заклики до масових безладів) і ст. 318 КК РФ (застосування насильства стосовно представника влади).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram