ГоловнаПолітика

Могильов: у Криму дві мови визнають регіональними

Питання розглянуть на одній із найближчих сесій парламенту автономії.

Могильов: у Криму дві мови визнають регіональними
Фото: http://donbass.ua

Підписаний Президентом України Віктором Януковичем Закон "Про засади державної мовної політики" не буде перешкоджати розвитку в Автономній республіці Крим державної мови.

Про це повідомив голова Ради Міністрів Криму Анатолій Могильов, інформує прес-служба Кримської республіканської організації Партії регіонів.

"Я впевнений, що підвищення статусу російської чи, скажімо, кримськотатарської мови до рівня регіональної жодним чином не буде перешкоджати розвитку на території автономії української чи іншої мови. Українська є і буде державною мовою", - сказав він.

Також Могильов зазначив, що питання функціонування російської та кримськотатарської мов, які, відповідно до Закону України "Про засади державної мовної політики", отримають у Криму статус регіональних, буде розглянуто на одній із найближчих сесій парламенту автономії.

За словами прем'єра, вже найближчим часом у Криму буде визначено точні обсяги та джерела фінансування передбачених документом ініціатив.

Разом з тим він зазначив, що "мовний" закон повністю відповідає інтересам кримчан, тим паче, що, згідно з соціологічними дослідженнями, переважна більшість підтримує ідею підвищення статусу російської мови на території півострова. "Ми обов'язково знайдемо необхідні кошти і будемо впроваджувати передбачені законом механізми щодо функціонування регіональних мов. Ми усвідомлюємо, що, дотримуючись "мовного" закону, ми захистимо гуманітарні права більшості кримчан. Для нас фактор суспільного спокою і громадянської консолідації важливіший за гроші", - наголосив Анатолій Могильов.

Водночас він висловив упевненість, що підвищення статусу російської чи кримськотатарської мови до рівня регіонального жодним чином не перешкоджатиме розвитку на території автономії української чи іншої мови. "Українська є і буде державною мовою", - сказав кримський прем'єр.

Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада Україна затвердила в цілому проект Закону "Про засади державної мовної політики". Документ підтримали 248 народних депутатів. 8 серпня Президент України Віктор Янукович підписав закон.

При цьому Президент доручив прем'єр-міністру Миколі Азарову до 13 серпня створити робочу групу із залученням громадськості, відомих діячів освіти, науки і мистецтв, провідних фахівців із мовних питань для розробки та внесення системних пропозицій щодо вдосконалення законодавства щодо порядку застосування мов в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram